Харалампи Яръмов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Харалампи Яръмов
български журналист
Роден
1937 г.
Починал
31 юли 2012 г. (75 г.)
България

Харалампи Цветков Яръмов, широко известен като Хари Яръмов, е български журналист и фотограф, известен в спортната журналистика, баскетболист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Като студент във Висшия институт за физическа култура започва да играе баскетбол. Сътрудник е на вестниците „Народен спорт“, „Студентска трибуна“ и „Народна младеж“.

Във Видин 10 години е учител в 1-ва гимназия „Димитър Благоев“ и в Техникума по индустриална химия, като продължава и журналистическата си дейност. Кореспондент е на БНТ за Видински окръг в продължение на 30 години – от 1970 до 1990 година. Редактор и сътрудник е в редица спортни вестници и регионални издания. Работи във видинския в-к „Ние“, националните спортни всекидневници и телевизия „Видин“. Участва в национални фотоконкурси.

Автор е на няколко книги и брошури на спортна тематика, вкл. „Юбилейни върхове на видинския баскетбол“.

Удостоен е с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен и Националната награда в памет на спортните журналисти братя Ексерови (2010). След смъртта му във Видин е учредена годишна награда за журналистика „Хари Яръмов“.

Общинският съвет на Община Видин го награждава посмъртно със званието „Почетен гражданин на Видин“ през октомври 2013 г.[1]

Синът му Стефан Яръмов е футболист и треньор по футбол. Негова внучка е спортната журналистка Елена Яръмова. Внукът му носи неговото име-Хари Яръмов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]