Харлан Елисън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Харлан Елисън
(Harlan Jay Ellison)
американски писател
Harlan Ellison at the LA Press Club 19860712.jpg
Харлан Елисън през 1986 г.
Роден: 27 май 1934 г.
(на 81 г.)
Кливланд, Охайо

Писател:
Жанр(ове): научна фантастика, фентъзи
Награди: Хюго, Небюла

Харлан Джей Елисън (на английски: Harlan Jay Ellison) е американски писател на научна фантастика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Кливланд, щат Охайо. На 17-годишна възраст започва редовно да посещава университета в щат Охайо. Година и половина по-късно му се налага да напусне университета поради спор с преподавател, който твърдял, че на Харлан Елисън му липсва талант. Неговият връстник и съсед Робърт Силвърбърг го описва като доста буен младеж с много амбиции и силен стремеж за тяхното постигане.

Първите му произведения са написани още преди университета и са публикувани в периодичните издания за фентъзи и научна фантастика. Неговият първи фантастичен разказ Blind Lightning е публикуван през 1956 г., след като Елисън се премества в Ню Йорк. През следващите две години, до постъпването му в армията, той написва над 150 разказа, между които научнофантастични, еротични и детективски. В няколко от нефантастичните му произведения от този период се описва животът в американския град.

След като напуска армията, издава три романа, в които си проличава постепенната промяна в стила му. Някои от най-популярните му произведения са издадени през следващите 10 год. В тези години негови творби са наградени със 7 „Хюго“, 3 „Небюла“ и други награди за научна фантастика.

Неговите научнофантастични творби се смятат за свързващо звено при развитието на киберпънк движението.

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

  • „Имам уста, за да крещя, а викът ми е плът печатна машина или арлекин, който не се разкая в самото лице на нощта“: обзорен материал за разказите на Х. Елисън, публикуван на части в електронно списание Starlighter - част 1, част 2, част 3, част 4, част 5, част 6

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]