Хвойнати връх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хвойнати (Овинати) връх
Хвойнати връх, снимка от моста на река Бъндерица
Хвойнати връх, снимка от моста на река Бъндерица
Map of Pirin.png
41.723° с. ш. 23.3999° и. д.
Местоположение на картата на България Пирин
Общи данни
МестоположениеМежду върховете Вихрен и Муратов
Част отПирин
Надм. височина2635 m

Хвойнати връх (Овинати връх) е връх в Пирин планина. Разположен е на Главното било между върховете Вихрен и Муратов и е висок 2635 м. Изграден е от гранити. Върхът е наречен и Овинати – на Бански говор Овина значи хвойна

Хвойнати връх има куполовидна форма. Той е масивен, слаборазвит, с обширно тревисто теме при котата, откъдето вероятно произлиза и името му.

На юг острата и скалиста седловина Влахински превал свързва Хвойнати връх с Муратов връх. Тя е сравнително трудно проходима по протежение на Главното било, но представлява удобно място за преминаване от Бъндеришкия циркус в района на Голямото Муратово езеро към Влахинския циркус и езерата в него.

Хвойнати връх се свързва с връх Вихрен през седловината Кабата. При Кабата Вихренските мрамори отстъпват място на гранитите, от които е изграден и Хвойнати връх.

Западните склонове на Хвойнати връх към Влахинските езера са стръмни, тревисти и трудно проходими. На изток склоновете са покрити с клек, на места скалисти и набраздени с дълбоки улеи, които стигат чак до Равнако и коритото на река Бъндерица.

На североизток към Кабата склоновете са силно ерозирали, на места със скални блокажи, сипеи и каменопади. През зимата по тях и на източните склонове към река Бъндерица има съществен риск от лавини, затова е препоръчително да не се ползват традиционните летни пътеки за придвижване в района.

През Хвойнати връх не минават маркирани пътеки. Въпреки това върхът може да бъде изкачен лесно от Кабата или от Влахинския превал по трасирани с каменни пирамиди пътеки.