Хедвиг Кон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хедвиг Кон
Hedwig Kohn
германска физичка
Портретна фотография
Портретна фотография

Родена
Починала
26 март 1964 г. (76 г.)

Националност Германия,
 САЩ
Учила въвВроцлавски университет
Научна дейност
ОбластФизика
Работила вУниверситет Дюк[1]
Вроцлавски университет
Хедвиг Кон в Общомедия

Хедвиг Кон (на немски: Hedwig Kohn) е известна физичка, една от едва три жени, които получават хабилитация (квалификация за университетско преподаване) в Германия по физика преди Втората световна война. Тя е принудена да напусне Германия по време на нацисткия режим поради своето еврейско потекло и се установява в Съединените щати.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Бреслау (сега Вроцлав, Полша), Кон е дъщеря на Георг Кон, търговец на фини платове, и Хелен Ханке, член на заможно семейство.[2] Родителите ѝ са германски евреи. През 1907 г. Кон става втората жена, която постъпва в катедрата по физика на университета в Бреслау (Universität Breslau, сега Вроцлавски университет).[3] Получава докторска степен по физика при Ото Лумер през 1913 г. и скоро бива назначена за негов асистент.[2] Тя остава в университетския институт по физика по време на Първата световна война и получава хабилитация през 1930 г.[2]

Кон е обучена от Лумер количествено да определя интензитета на светлината, както от широколентови източници като „черно тяло“, така и от дискретни емисионни линии на атоми и молекули.

Кон е уволнена от позицията си през 1933 г. поради нацистките разпоредби, които забраняват евреите да заемат държавна служба. Няколко години след това получава виза за Съединените щати и се премества там.

Принос към науката[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. jwa.org // Посетен на 23 октомври 2018 г.
  2. а б в Winnewisser, Brenda P. "Hedwig Kohn". Jewish Women's Archive. Посетен на 5 април 2019 г.
  3. Kuhn, Thomas S. (7 June 1962). "Oral History Interviews: Hedwig Kohn". American Institute of Physics. Посетен на 5 април 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]