Хедвиг Кон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хедвиг Кон
Hedwig Kohn
германска физичка
Портретна фотография
Портретна фотография

Родена
Починала

Националност Флаг на Германия Германия,
Флаг на САЩ САЩ
Образование Вроцлавски университет
Научна дейност
Област Физика
Образование Вроцлавски университет, Университет в Северна Каролина, Уелси Колидж, Университет „Дюк“
Хедвиг Кон в Общомедия

Хедвиг Кон (на немски: Hedwig Kohn) е известна физичка, една от едва три жени, които получават хабилитация (квалификация за университетско преподаване) в Германия по физика преди Втората световна война. Тя е принудена да напусне Германия по време на нацисткия режим поради своето еврейско потекло и се установява в Съединените щати.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Бреслау (сега Вроцлав, Полша), Кон е дъщеря на Георг Кон, търговец на фини платове, и Хелен Ханке, член на заможно семейство.[1] Родителите ѝ са германски евреи. През 1907 г. Кон става втората жена, която постъпва в катедрата по физика на университета в Бреслау (Universität Breslau, сега Вроцлавски университет).[2] Получава докторска степен по физика при Ото Лумер през 1913 г. и скоро бива назначена за негов асистент.[1] Тя остава в университетския институт по физика по време на Първата световна война и получава хабилитация през 1930 г.[1]

Кон е обучена от Лумер количествено да определя интензитета на светлината, както от широколентови източници като „черно тяло“, така и от дискретни емисионни линии на атоми и молекули.

Кон е уволнена от позицията си през 1933 г. поради нацистките разпоредби, които забраняват евреите да заемат държавна служба. Няколко години след това получава виза за Съединените щати и се премества там.

Принос към науката[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Winnewisser, Brenda P. "Hedwig Kohn". Jewish Women's Archive. Retrieved 5 April 2019.
  2. Kuhn, Thomas S. (7 June 1962). "Oral History Interviews: Hedwig Kohn". American Institute of Physics. Retrieved 2019-04-05.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]