Хелиос (космически апарат)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хелиос.

Прототип на сонда Хелиос.

Космическите сонди Хелиос са изстреляни в средата на 70-те години на 20 век от Федерална република Германия и НАСА.[1] И двете сонди са изстреляни от космическия център Кейп Канаверал от ракета-носител Титан III.[2]

Сондите са две – Хелиос I и Хелиос II. Изстреляни са в хелиоцентрична орбита за да изучават процесите протичащи в Слънцето.[3] Успяват да поставят рекорд за най-бърз обект правен от човек – 252 792 km/h. Освен това поставят и рекорд за най-голямо доближаване до Слънцето, на разстояние 45 млн. км от повърхността му.

Сондата Хелиос II е изстреляна в орбита 13 месеца след Хелиос I. И двата космически апарата обикалят около Слънцето в елипсовидна орбита с най-близко разстояние 0,3 AU, а най-отдалечено на 1 AU.

Двете сонди завършват първоначалните си мисии в началото на 80-те години и продължават да изпращат информация до 1985 г. Към днешна дата сондите вече не функционират, но все още се движат по елиптична орбита около Слънцето.

Названието Хелиос е използвано също и за експериментален апарат от НАСА – прототип Хелиос, както и за серия от френски разузнавателни спътници Хелиос 1B и Хелиос 2A.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]