Хенри Костър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенри Костър
Henry Koster
американски режисьор
сценарист и кинопродуцент
Роден
Херман Костерлиц
Починал

Националност САЩ
Режисура
Активност1925–1967
Семейство
СъпругаКато Кирали
(1935-1941; развод)
Пеги Моран
(1942-1988; смъртта и)
Деца3

Уебсайт
Хенри Костър в Общомедия

Хенри Костър (на английски: Henry Koster е американски филмов режисьор, сценарист и кинопродуцент. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хенри Костър е роден в Берлин, Германска империя, родителите му се евреи. Запознава се с киното около 1910 г., когато чичо му отваря киносалон в Берлин. Майката на Костър свири на пиано, за да акомпанира на филмите, оставяйки момчето да се занимава с гледане на филми. След като първоначално работи като писател на разкази, Костерлиц е нает от берлинска филмова компания като сценарист, като става асистент на режисьора Къртис Бернхард. Един ден Бернхард се разболява и помоли Костерлиц да поеме поста директор.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1932 г. Костър режисира първия си филм в Берлин, комедията „Теа Роланд“. Повреме на режисирането на втория си филм „Грозното момиче“ (Das häßliche Mädchen), става обект на антисемитизъм и знае, че трябва да напусне. Той изгубва нервите си срещу служител на Щурмабтайлунг в банката му по време на обяд и нокаутира полицая. Костър напуска Германия и отива във Франция, където е нает отново от Бернхард (който емигрира по-рано). В крайна сметка Костър заминава за Будапеща, където среща и се оженва за Като Кирали (Kató Király) през 1934 г. В Будапеща отново се среща с продуцента Джо Пастернак, който представлява Юниверсъл (Universal) в Европа и режисира три филма за него.

През 1936 г. Костър получава договор за работа с Юнивърсъл пукчърс в Холивуд и пътува до Съединените щати, за да работи с Пастернак, други бежанци и съпругата му. Въпреки че Костър не говори английски, той убеждава студиото да му позволи да направи „Три умни момичета“ (Three Smart Girls), за което той лично упражнява 14-годишната звезда Диана Дърбин. Този филм има голям успех и изважда Юнивърсъл от фалит.

Въпреки че Костер никога не е печелил награда Оскар, той режисира шест различни актьори номинирани за Оскар: Сесил Келауей, Лорета Йънг, Селесте Холм, Елза Ланчестър, Джозефин Хъл, Джеймс Стюарт и Ричард Бъртън. Хъл спечели Оскар за най-добра поддържаща женска роля за Харви (1950).

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

След като се оттегля от киното в Leisure Village в Камарило, Калифорния, той рисува серия от портрети на филмовите звезди, с които е работил. Хенри Костър умира от рак на черния дроб в Камарильо, Калифорния. [2][3]

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие
1941 В началото бе Ева It Started with Eve
1950 Харви Harvey
1953 Плащеницата The Robe

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]