Хенри Нанен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенри Нанен
Henri Nannen
германски журналист
Henri Nannen (1987).jpg
Роден
Починал
Погребан Емден, Германия

Образование Лудвиг Максимилиан университет

Уебсайт

Хенри Нанен (на немски: Henri Nannen) е известен германски журналист, един от основателите на издателската компания „Gruner + Jahr“ и популярното списаниеЩерн“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хенри е роден на 25 декември 1913 година в градчето Емден, Долна Саксония, Германия. Баща му е полицай в родния му град. След една година чиракуване като продавач в книжарница, започва да учи история на изкуството в Университета в Мюнхен.

През 1930 г. започва работа като журналист. Със своя висок ръст, атлетично тяло и руса коса той отговаря на тогавашните идеали за расова красота в Германия. Това му дава възможността да прочете Олимпийската клетва по време на игрите от 1936 г. в Берлин. По време на Втората световна война служи в отдел за политическа пропаганда в Италия. Завръща се към журналистиката, започвайки работа в „Hannoverschen Neusten Nachrichten“.

Жени се за Еске Ненен, която като дете е участвала в множество филми.

Нанен е един от основателите на издателство „Gruner + Jahr“, и списание „Der Stern“. Той ръководи списанието от 1948 г. до 1980 г., превръщайки го в едно от най-силните в Европа. Първият брой на списанието е публикуван на 1 август 1948 г.

Той е популярност и като любител на изобразителното изкуство, колекционер и благодетел на Художествена галерия в Емден, музей, построен през 1983 година.

Ежегодно се присъжда Награда за журналистика „Анри Нанен“, в негова чест.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]