Хипестезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хипестезия
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 R20.1
МКБ-9 782.0

Хипестезията е състояние на намалена или липсваща способност за усещане на допир и натиск върху кожата.[1] Обикновено е локализирана ограничено. Понякога е придружена от изтръпване, парестезии и астения. Тя е по-леко състояние от анестезията. Обратното състояние се нарича хиперестезия.

При хипестезия може да се наблюдава също и повишен праг на болка при натиск на кожата[2]. Намалената чувствителност към високи или ниски температури в кожата се наречена термохипестезия[3]. Хипестезия на влагалището е известна също като анхедония[4].

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Причините за проява на хипестензия може да са свързани с увреждане на таламуса[5], други неврологични увреждания или заболявания (например множествена склероза), като страничен ефект от употреба на наркотици или да бъде психически симптом като истерия[6] или дисоциативни нарушения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hypestesi“ в Уикипедия на шведски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.