Хлапето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хлапето
The Kid
Плакат за представление на „Хлапето“, 1921 г.
Плакат за представление на „Хлапето“, 1921 г.
Режисьори Чарли Чаплин
Продуценти Чарли Чаплин
Сценаристи Чарли Чаплин
В ролите Чарли Чаплин,
Една Първайънс,
Джеки Куган,
Хенри Бъргман
Лита Грей
Музика Чарли Чаплин (композирана през 1971 г.)
Оператор Roland Totheroh
Разпространител Фърст Нешънъл
Уорнър Хоум Видео
Жанр Трагикомедия
Премиера 21 януари 1921 г.
Времетраене 68 минути
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език ням филм
английски надписи
Цветност Черно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Общомедия В Общомедия
The Kid

Хлапето е ням филм от 1921 г. на Чарли Чаплин, съчетание между комедия и трагедия, в който участва Джеки Куган, в ролята на осиновено от скитник дете. Филмът има огромен успех и се нарежда на второ място по приходи сред филмите от 1921 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Малкият скитник (Чаплин) намира изоставено бебе и го прибира да го гледа. Хлапето започва да помага на скитника в извършването на дребни престъпления, за да изкарват прехраната си. Социалните служби се опитват да отведат момчето, което довежда до отчаяното търсене и емоционалната среща на главните герои.

Значимост[редактиране | редактиране на кода]

Хлапето е значим с това, че е първият филм, който съчетава комедия и драма. Както казва един от началните надписи: "Филм с усмивка, а може би сълза..." Най-известен момент от филма е отчаяното преследване на скитника по покривите от агентите на социалните служби, които отвеждат детето.

Филмът прави Куган, дотогава водевилен изпълнител, в една от главните детски звезди в киното. Много от биографите на Чаплин приписват взаимоотношенията между скитника и хлапето във филма като резултат от смъртта на първородния син на Чаплин, малко преди започването на снимките на филма. Изобразяването на бедността и жестокостта на агентите на социалните служби директно напомнят собственото детство на Чаплин в Лондон. Някои от уличните сцени са заснети на Олвера Стрийт, почти 10 години преди да се превърне в туристическа атракция, представяща мексиканската култура.

След заснемането на продукцията през 1920 година, първата жена на Чаплин Милдрид Харис му завежда бракоразводно дело, като запорира всичките му активи. Чаплин и неговите сътрудници изнасят тайно необработените негативи на филма, транспортирани в кутии от кафе, до Солт Лейк Сити, където правят монтажа на филма в хотелска стая. Филмът се разпространява от Фърст Нешънъл Корпорейшън. През 1971 година Чаплин редактира филма и го пуска с нова музика.

Лита Грей, играеща ангела на изкушението, става втора съпруга на Чаплин от 1924 до 1927 година. Чаплин и Куган се срещат за последно през 1972 година, по време на краткосрочното завръщане на Чаплин в САЩ за връчване на почетна награда Оскар.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Чаплин и Джеки Куган в Хлапето
  • Сценарий и режисура Чарли Чаплин
  • Оператор Роланд Тотъро

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]