Храчка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Храчка
Специалностпулмология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10R09.3
МКБ-9786.4
Мед. рубрики MeSHD013183
Храчка в Общомедия

Храчката (на латински: sputum) е гъста слуз, която се отделя от секретите на белите дробове или носната кухина и се изхвърля през устата.[1] Обикновено е примесена със слюнка.[2][3] В медицината, храчките най-често се изследват с невъоръжено око или под микроскоп при наличието на проблеми с дихателната система.

Храчките могат да се изследват и в домашни условия от пациента, отбелязвайки цвета им. Жълтите оттенъци (гной) подсказват за инфекция на дихателните пътища, но не са показателни за вида на организма причинител. Такива оттенъци са най-лесно видими, когато храчката е наложена върху бял фон (например хартия). Колкото е по-жълт цвета, толкова е по-голяма вероятността за бактериална инфекция (бронхит, бронхопневмония или пневмония).

Нормален трахеобронхиален секрет[редактиране | редактиране на кода]

Нормалният секрет на трахеобронхиалното дърво е слуз, произвеждана от жлезите на трахеята и големите бронхи. Тя съдържа клетъчни елементи (главно алвеоларни макрофаги и лимфоцити). Този секрет има бактерицидна функция и спомага за извеждането на вдишани частици извън организма. Обикновено, обемът му не превишава 100 ml за денонощие.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. храчка – Речник на българския език
  2. Clinical Microbiology procedures handbook, American Society for Microbiology 2nd Ed. 2007 update
  3. а б Мокрота // Энциклопедический словарь медицинских терминов. Москва, Советская энциклопедия, 1982 – 1984.