Християния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за хипи квартала в Копенхаген. За града, наричан Християния (1624-1925) вижте Осло.

Входът към района

Християния/Христиания или Кристияния/Кристиания, наричан Свободен град Християния, е район в Копенхаген, столицата на Дания.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Представлява частично самоуправлявана, неофициална „държава в държавата“, разположена в район Христиансхаун на Копенхаген. Въпреки противниците си сред датските власти има особен полулегален статут в Дания и частична независимост.

За цел на Християния се провъзгласява „създаване на самоуправлявано общество, в което всеки индивид е отговорен за благополучието на цялата общност. Обществото е длъжно да бъде икономически самодостатъчо и да бъде непреклонно в убеждението, че физиологическото и физическото разрушаване може да бъде предотвратено“.

Християния представлява квартал на Копенхаген, в който има само 2 входа, на които лежат големи скали, нееднократно отстранявани от правителството, но връщани обратно от жителите на района.

Обитателите на Християния съблюдават собствени закони, независими от законите на Дания. Сред тях са: забрани на автомобилите, кражбата, тежките наркотици, огнестрелното оръжие и бронежилетките.

Главната улица е „Пушер“ (Pusher Street). На нея се търгуват леки наркотици и е забранено да се фотографира.

В Християния има няколко водни басейна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Християния възниква през 1971 г., когато група хипита незаконно се заселва в изоставените военни казарми в Копенхаген. Една от най-значимите личности в историята на Християния е Якоб Лудвигсен, издавал анархически вестник, в който обявил провъзгласяване на свободния град.

Легалният статут на района дълго време е неопределен и властите неведнъж безуспешно се опитвали да очистят помещенията на казармите. Известно време е контролиран от група байкери. През 1995 г. жителите на Християния сключват споразумение с Министерството на отбраната, собственик на казармите, и оттогава плащат данъци.

В началото на 21 век натискът от страна на правителството и опитите за ликвидиране на Свободния град Християния се усилват. Полицията редовно провежда „чистки“, съпровождани с арести. През 2004 година е приет закон, отхвърлящ Християния като колектив с обща собственост, съгласно който всички жители на района са отделни индивиди и имат право на частна собственост. Това довежда до възможност за разпродаване на земята, но предизвиква продължителни протестни митинги от страна на жителите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]