Хугарден (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хугарден
(Hoegaarden)
HoegaardenGlass.jpg
Страна на произход Флаг на Белгия Белгия
Производител "Brouwerij de Kluis", Хугарден, Белгия
Тип бира ейл > пшенична бира > уит бира
Алкохолно съдържание 5 – 9 %
Хугарден
(Hoegaarden)
в Общомедия
Hoegaarden

Хугарден (на нидерландски: Hoegaarden) е марка белгийска уит бира, тип ейл, произведена и бутилирана от „Brouwerij de Kluis“ в Хугарден, която е част от пивоварната компания „Анхойзер-Буш ИнБев“ (Anheuser-Busch InBev), Льовен, Белгия.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

„Хугарден“ не се филтрира и има мътен светложълт цвят. Бирата се прави от пшеница и ечемичен малц. При производството се добавят настъргани кориандър и кори от горчиви портокали кюрасао, което придава на бирата уникален и незабравим вкус. Заради силната карбонизация бирата образува дебела бяла пяна, вкусът е плодов и леко кисел, без никаква горчивина, с богат аромат на цитруси и кориандър. Алкохолното съдържание на стандартната версия е 4,9%. В Белгия Хугарден се сервира със специални шестостенни чаши.

История[редактиране | редактиране на кода]

Белгийската бяла пшенична бира има над 600-годишна история и се вари в Хугарден, Фландрия, от 1318 г.

През 1956 г. поради намаленото търсене на този вид бира е затворена и последната пивоварна в Хугарден. През 1965 г. известният белгийски пивовар, Пиер Селис, основава собствена пивоварна в Хугарден, наречена „Brouwerij Celis“, и през март 1966 г. пуска на пазара бяла бира с марката „Hoegaarden“.

През 1980 г. компанията се мести в нови помещения и се преименува на „Brouwerij de Kluis“. През 1985 г. сградата на пивоварната изгаря при пожар и средства за възстановяването дава най-голямата белгийска пивоварна компания „Interbrew“, която впоследствие придобива и самата търговска марка.

През 2004 г. „Interbrew“ се обединява с бразилската компания „AmBev“, като обединената компания е наречена „InBev“. През 2008 г. „InBev“ се слива с американската компания „Anheuser-Busch“, в резултат на което се формира най-големия производител на бира в света „Anheuser-Busch InBev“. Hoegaarden е една от международните търговски марки на този пивоварен гигант. Бирата Hoegaarden се произвежда в пивоварната в Хугарден. През 2006 г. „InBev“ възнамерява да закрие пивоварната в Хугарден и да пренесе производството на бирата в пивоварната в Лиеж, но идеята е изоставена поради протестите на жителите на Хугарден.

Търговски марки[редактиране | редактиране на кода]

Verboden Vrucht

Търговския асортимент на бирата Hoegaarden включва следните марки:

  • Hoegaarden Witbier – алкохолно съдържание 4,9 %.
  • Hoegaarden Rosée (от 2007) – алкохолно съдържание 3 %, с екстракт от малина.
  • Hoegaarden Citron (от 2008) – алкохолно съдържание 3 %, с екстракт от лимон и лайм.
  • Hoegaarden Spéciale – алкохолно съдържание 6,5 %.
  • Hoegaarden Grand Cru – алкохолно съдържание 8,5 %.
  • Hoegaarden De Verboden Vrucht – алкохолно съдържание 8,5 %.
  • Hoegaarden Das – алкохолно съдържание 5,1 %.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]