ИнБев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от InBev)
Направо към навигацията Направо към търсенето
InBev
Лого на InBev
Основана 2004
Седалище Льовен, Белгия
Служители 77 000
Продукти бира
Уебсайт www.inbev.com
InBev в Общомедия

InBev е компания със седалище в Белгия, най-големият производител на бира в света, следвана от Anheuser-Busch, SABMiller и Heineken.

Нейният дял от световния пазар на бира е около 14% с общ обем на продажбите 8,6 млрд. евро (2004). Основните пазари на компанията са в Европа, Азия и Южна Америка. Притежава и няколко марки безалкохолни напитки. Годишно произвежда 19 милиарда литра бира и 2,5 милиарда литра безалкохолни напитки.

История[редактиране | редактиране на кода]

InBev e образувана при сливането на белгийската Interbrew и бразилската Ambev през 2004 г.

Корените на Interbrew могат да бъдат проследени до основаната през 1366 г. пивоварна Den Horen, която от 1717 г. започва да използва марката Artois. Interbrew е образувана през 1987 г. при сливането на пивоварните Stella Artois и Piedboeuf, като компанията продължава да се разширява чрез поглъщания през 1990-те години.

Ambev е бразилска пивоварна компания, образувана през 1999 г. със сливането на Brahma и Antarctica. Тя има водеща позиция в Южна Америка и Антилските острови.

Марки бира[редактиране | редактиране на кода]

InBev е собственик на повече от 200 марки бира. Според маркетинговата стратегия на компанията, те са разделени на 4 групи.

  • Глобални основни марки, продавани масово по целия свят:
    • Stella Artois – 4-та марка в света
    • Beck's – марката с най-голям износ от Германия
    • Brahma – 7-а марка в света
  • Глобални специални марки, продавани по целия свят, но предназначени за по-специфични пазарни ниши (например Leffe, Hoegaarden)
  • Международни марки, продавани в повече от 1 страна (например Bass, Staropramen)
  • Местни марки, продавани в 1 страна

България[редактиране | редактиране на кода]

В България до 2010 г. InBev произвежда местните марки „Астика“, „Бургаско пиво“, „Каменица“ и „Плевенско пиво“, както и Staropramen и Leffe по лиценз. След сливането си с Anheuser-Busch InBev продава българското си дружество на „Старбев“ и няма дейност в страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „InBev“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „InBev“ в Уикипедия на нидерландски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.