Художествена галерия „Никола Маринов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Художествена галерия
„Никола Маринов“
Художествена галерия в България
NikolaMarinovGallery Targovishte.jpg
Bulgaria location map.svg
43.2369° с. ш. 26.5742° и. д.
Местоположение Търговище
Основан 1959
Художествена галерия
„Никола Маринов“
в Общомедия

Художествена галерия „Никола Маринов“ е градска художествена галерия в Търговище. Създадена е през 1959 година като художествен отдел към Историческия музей в града. От 1981 година галерията се помещава в самостоятелна сграда[1]. Разполага с 3000 м2 експозиционна площ.

Художествената галерия е съорганизатор на международен пленер за акварела. Галерията притежава колекция от чужди и български художници акварелисти.

Фонд[редактиране | редактиране на кода]

Фондът на Художествена галерия „Никола Маринов“ се състои от 3240 броя живопис, графика и скулптури, като близо 1000 броя от живописта са акварелни творби. Тя е единствената специализирана в страната галерия в събирането, съхраняването и експонирането на акварел и притежава най-голямата и стойностна сбирка[2]. Включва творби от жанровете живопис, графика, скулптура и приложно изкуство. Галерията разполага с 1851 творби живопис, 786 творби графика, 199 творби скулптура, 10 – приложно изкуство.

Най-голям интерес представлява творчеството на известния майстор на акварела проф. Никола Маринов, от когото галерията притежава 79 творби.

В експозициите присъстват и известните майстори на живописта: Дечко Узунов, Светлин Русев, Златьо Бояджиев, Найден Петков, графиките на проф. Румен Скорчев, проф. Стоян Стоянов и на много други съвременни български художници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]