Ченгене скеле (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Цигански залив)
Ченгене скеле
Карта
Местоположение в България
Селището Цингене скела (1903)

Ченгене скеле, или Цигански залив, е малък залив в южната част на Бургаския залив край Българското Черноморие.

Западният край на залива се намира на около 8 км южно от центъра на Бургас. Част от залива е включен през 1995 година в защитената местност Ченгене скеле.

Край залива са разположени бургаският квартал Крайморие (на западния бряг), нефтеното пристанище Росенец (на североизточния бряг) и рибарското селище Ченгене скеле (на югоизточния бряг).

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името на залива е наследено от селището Чингене искелеси (също Цингене скела) намирало се в залива през османско време, и което се превежда на български като цигански пристан. Другото име на залива Циганска скала е неправилен превод на турското название, който не се е наложил.

Името на селището произхожда от турската дума за циганин (çingene), защото през османско време в този район се е населявал предимно от цигани. Най-старите сведения за селището са от около 1784 г., когато е определено като град. Докато селището се е появявало и разширявало предимно през зимата, през 1900-те години в залива е изградена карантинната станция на Бургас, малко пристанище, няколко хана и странноприемници.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 298

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]