Чапати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Чапати – вид тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно без мая. Освен в Индия е разпространен в цяла Южна Азия и Източна Африка (Уганда, Гана и др.)

Индийско момиче, приготвящо чапати

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

От брашно, сол и вода се замесва тесто и се разточват много тънки питчици с диаметър около 12 см (индийските чапати са с диаметър 10 – 12 см, докато пакистанските са по-големи – около 15 см). Пекат се върху силно нагорещена плоча или тиган за около минута от всяка страна (трябва да покафенеят леко). Накрая се излагат за няколко секунди директно на пламъка на огъня в резултат на което се надуват като балон от останалата влага в тях. Веднага след това се слагат една върху друга и се покриват със суха кърпа.

Често, докато са още топли, се намазват с масло или още по-добре с Гии (вид дехидратирано и рафинифирано краве масло, широко използвано в индийската и пакистанската кухня). Чапати се яде като се чупи на парчета, които може да ползвате, за да си вземате по-едрите съставки на ястието като месо или зеленчуци. За течности се сгъва във формата на конусче и се ползва като лъжица.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]