Часовникова кула (Благоевград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Благоевградска часовникова кула
Карта
Местоположение в Благоевград
Видчасовникова кула
МестоположениеБлагоевград, България
Изграждане1867 г.
Височина16,85 m
Статутпаметник на културата
Състояниереставрирана

Благоевградската часовникова кула е възрожденска постройка, един от символите на Благоевград и една от най-старите часовникови кули в България.[1]

Построена е в 1867 година в Горна Джумая от малешевски майстори. Има уникален швейцарски часовников механизъм, изработен също през XIX век.[1] Представлява четириъгълна пресечена пирамида с островърх покрив с медна обшивка. Основната част на постройката е каменна зидария, а циферблатите са върху дървен градеж.

Часовникът на кулата е изработен от Димитър, Атанас и Георги Димкови.[2][3]

В 2009 година община Благоевград с 30 000 лева извършва цялостен ремонт на кулата. Ремонтирани са фасадата, електрическата инсталация, циферблатите на часовника, настилката около часовниковата кула. Пантите на капаците на часовника са подменени с месингови. Подменена е и медната обшивка на кулата. Монтирана е система за осветление на циферблата, камбанарията и стените на кулата.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Часовниковата кула заработи // Darik News. Благоевград. 17 декември 2009. Посетен на 3 юни 2015.
  2. Инж. Никола Димков. Кампания на Международна фондация „Софимон“ и Сдружение „НОСБ“ // www.nd.sofimun.org. Посетен на 21 август 2016.
  3. Часовник от 19 век посочвал началото и края на работния ден в Горна Джумая // Илинден Прес, 1 февруари 2016. Посетен на 21 август 2016.