Червена боровинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Червена боровинка
Cowberry.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ericales
семейство: Ericaceae Пиренови
род: Vaccinium Боровинка
вид: Vaccinium
vitis-idaea
Червена
боровинка
Научно наименование
Уикивидове Vaccinium vitis-idaea
Linnaeus, 1753
Червена боровинка в Общомедия

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea) Вечнозелен храст с ядливи плодове. Въпреки че има култивизирани сортове се берат и дивите, от които се прави сладко. Расте на компактен малък храст с 10-40 cm височина. Растението е много издръжливо на ниски температури под −40 °C. Храстът е разпространен по каменливи поляни, в иглолистни гори; Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин, Беласица, Средна гора (включително Лозенска и Плана планина).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

- Червената боровинка расте над 700 m н.в., често заедно с Черната боровинка.

- Листата са леко обратно-яйцевидни, корави, със завит към долната повърхност ръб, презимуващи (сменят се на 2-3 години), целокрайни, с едностранно обратно леко врязан връх, и с характерните точки (жлези) по долната повърхност.

- Цветовете не са стеснени на края, a са фуниевидно разтворени. Затова Червената боровинка цъфти и плододава по-късно от Синята и Черната, чиито цветове са стеснени (прищъпнати) на края.

- Плодовете са червени. Не са толкова сочни и вкусни, като на Синята, но се появяват по-късно, когато другите боровинки ги няма.

Приложение в народната медицина[редактиране | редактиране на кода]

Прави се отвара от листата, ефективни са при цистит. 2 супени лъжици се варят на слаб огън във 300 мл. вода Около 5 минути. Оставя се да изстине и се пие на 3 пъти през деня в течение на 2 седмици.

Полезни хранителни вещества[редактиране | редактиране на кода]

Добър растителен източник на особено важните за метаболизма Omega-3 мастни киселини.