Червена боровинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червена боровинка
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Пиреноцветни (Ericales)
семейство:Пиренови (Ericaceae)
род:Боровинка (Vaccinium)
вид:Червена боровинка (V. vitis-idaea)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Червена боровинка в Общомедия
[ редактиране ]

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea) е вечнозелен храст с ядливи плодове. Въпреки че има култивирани сортове, се берат и дивите, от които се прави сладко. Расте като компактен малък храст с височина 10 – 40 cm. Растението е много издържливо на ниски температури под −40 °C. Храстът е разпространен по каменливи поляни в иглолистни гори – расте в Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин, Беласица, Средна гора (включително Лозенска и Плана планина).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

- Червената боровинка расте над 700 m н.в., често заедно с черната боровинка.

- Листата са леко обратно-яйцевидни, корави, със завит към долната повърхност ръб, презимуващи (сменят се на 2 – 3 години), целокрайни, с едностранно обратно леко врязан връх, и с характерни точки (жлези) по долната повърхност.

- Цветовете не са стеснени по края, а са фуниевидно разтворени. Затова червената боровинка цъфти и плододава по-късно от синята и черната, чиито цветове са стеснени (прищъпнати) по края.

- Плодовете са червени. Не са толкова сочни и вкусни, като на синята, но се появяват по-късно, когато другите боровинки ги няма.

Приложение в народната медицина[редактиране | редактиране на кода]

Прави се отвара от листата, ефективни са при цистит. 2 супени лъжици се варят на слаб огън в 300 мл. вода около 5 минути. Оставя се да изстине и се пие на 3 пъти през деня в течение на 2 седмици.

Полезни хранителни вещества[редактиране | редактиране на кода]

Добър растителен източник на особено важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vaccinium vitis-idaea (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)