Черни ризи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доброволна милиция
за национална безопасност
CCNN41.svg
Черни ризи с Бенито Мусолини по време на Поход към Рим на 28 октомври 1922 г.
Черни ризи с Бенито Мусолини по време на Поход към Рим на 28 октомври 1922 г.
Информация
Акроними МВСН
Тип паравоенна
Основана 23 март 1923 г.
Закрита 8 декември 1943 г.
Правно положение разформирована
Седалище Рим, Кралство Италия
Ръководител Бенито Мусолини
Членове 1 000 000

Доброволната милиция за национална безопасност (на италиански: Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale, MVSN), известна още като Черни ризи е паравоенно крило на Националната фашистка партия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Черните ризи са създадени като "squadristi" през 1919 г. и се състоят от много недоволни бивши войници. Задачата им е да водят борба срещу големите си врагове – социалистите. Счита се, че членовете им са 200 000 души по времето на похода към Рим от 27 до 29 октомври 1922 г. През 1922 г. те се реорганизират в милиция и на 1 февруари 1923 г. Черноризците се превръщат в Доброволна милиция за национална сигурност (Volontaria per la Sicurezza Nazionale, или МВСН), която е активна до 8 септември 1943 г.

Нейните членове се отличават с техните черни униформи (моделирани по тези на ардитите, италианските елитни войски от Първата световна война) и тяхната лоялност към Бенито Мусолини, лидера на фашизма, на когото те се заклеват. Основателите на паравоенната групировка са националисти интелектуалци, бивши армейски офицери и млади собственици на земя, които се противопоставят на синдикатите и селските работници. Техните методи стават по-твърди, тъй като властта на Мусолини нараства и те използват насилие и заплахи срещу противниците на Дучето.[1] Италианската социална република, разположена в областите на Северна Италия, окупирани от Нацистка Германия, реформира МВСН на 8 декември 1943 г. като Национална републиканска гвардия (Guardia Nazionale Repubblicana, GNR).

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

През 1940 г. МВСН успява да събере 340 000 бойци на първа линия, като осигурява три дивизии (1-ва, 2-ра и 4-та – всичките три, които са изгубени в Северноафриканската кампания).

МВСН се бие във всяка битка, в която участва Италия.

Офицерски звания[редактиране | редактиране на кода]

Звание на италиански Знак Звание на български
Primo Caporale d'Onore Primo caporale d'onore.svg Първи почетен капрал
Caporale d'Onore Caporale d'onore.svg Почетен капрал
Comandante Generale MVSN-Comandante generale.jpg Командир-Генерал
Luogotenente Generale Capo di Stato Maggiore MVSN-Luogotenente generale capo di manipolo.jpg Генерал-лейтенант началник щаб
Luogotenente Generale MVSN-Luogotenente generale.jpg Генерал-лейтенант
Console Generale MVSN-Console generale.jpg Бригаден генерал
Console Fascist Rank Consul 2.jpg Полковник
Primo Seniore Fascist Rank First Senior 2.jpg Лейтенант-Полковник (Подполковник)
Seniore Fascist Rank Senior 2.jpg Майор
Centurione Fascist Rank Centurion 2.jpg Центурион (Капитан)
Capo Manipolo Fascist Rank First Chief Maniple 2.jpg Лейтенант
Sotto Capo Manipolo Fascist Rank Second Chief Maniple 2.jpg Младши лейтенант

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Организацията и понякога униформата са копирани от други, които споделят политическите идеи на Мусолини, включително Адолф Хитлер в Нацистка Германия, който залага на кафяви ризи на "Щурмови отряди" (Щурмабтайлунг, СС) и черни униформи на "Отбранителната група" (Шуцщафел, СА), сър Осуалд ​​Мозли в Обединеното кралство (чийто Британски съюз на фашистите също е известен като "Черноризци"), Съюз на ратниците за напредъка на българщината, носещи червени ризи, Уилям Дъдли Пелей в Съединените щати (Сребърен легион на Америка или "Сребърни ризи").

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bosworth, R. J. B, Mussolini's Italy: Life Under the Fascist Dictatorship, 1915–1945 (Penguin Books, 2005), p. 117
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Blackshirts“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.