Чернова:Василий Манов

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Василий Манов е наследник (внук) на бунтовника от Беломорието Мано Миташев, който бяга на север и се заселва в дубнишката околия, където усяда и се превръща в едър земевладелец, а в последствие и поддръжник на национално-освободителното движение.

Стъпвайки на огромното наследство на своя предтеча, самият Василий става известен под името 'Чорбаджи Васе Манов".

Развива мащабна дейност в производството и търговията с тютюн.

В апогея си, предприятието на Васе Манов има кантори в градовете Виена, Александрия (Египет), Солун, Багдат(?), София.

Подпомага образованието на българчетата и църковните инициативи. Самия той е образован гражданин. За това не е чудно, и че неговите деца се отличават с първокласно образование за времето си.

Има 6 деца. 4 момчета и 2 дъщери.

Чорбаджи Васе, оставя многолюдното си семейство, чифлици, богатство и търговска дейсност, за да се включи лично, като доброволец в Балканската война. Участва в превземането на Одрин, където е тежко ранен и загубва едното си око. Въпреки това, Василий Манов влиза в освободения Одрин. След продължителен престой в болница се завръща, като герой в родната Дубница, където живее до смъртта си в (??година??).

Синът му Димитър Манов се жени за Костадинка Неранджина (Коца) - дъщеря на бежанеца от беломорието, временно подслонен в с.Влахи - Андон Неранджин. В техния дом в гр.Дубница често отсядат важни хора от национално-освободителното движение.

С настъпването на комунизма, семейството губи богатсвото и земите си.


Чорбаджи Васе е погребан близо до църквата "Св. Никола" в гр. Дупница.