Направо към съдържанието

Чернова:Книговище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Книговище
Уеб адресknigovishte.bg
Създаден отДесислава Гаврилова, Искра Джанабетска, Яна Генова
Създаване2019

{{инкубатор-проверка}}

Книговище (knigovishte.bg) е образователна платформа, която насърчава любовта към книгите и знанието, развива четивната грамотност и общата култура на децата.

Мисията на Книговище е да помогне на всяко българско дете да открие удоволствието от четенето, да се научи да осмисля прочетеното по-добре, да развие любопитство към света, да изгради умения за критично мислене.


Как работи

Образователната платформа е пространство за учене чрез игра за деца между 6 и 14 години, базирана на въпросници по прочетени текстове – художествена, научна и учебна литература, новини от статиите на детската медия „Вижте:Новините на детски език“, част от Книговище.

Децата четат книжки на хартия или онлайн новините на "Вижте", след това отговарят на въпросниците по прочетеното. Всеки решен въпросник носи определени точки и награди, а децата се съревновават помежду си и качват нива.

Книговище съдържа 6000+ въпросника по учебни материали, приказки, енциклопедии, романи и детски новини, като техният брой се увеличава всекидневно.

Платформата е модерен образователен инструмент в помощ на учителите за работа с класа или групата в детската градина – в присъствено и онлайн обучение. Над 2 000 български учители използват играта с успех дори с деца, които смятат четенето за трудно или неприятно.

Книговище е вдъхновено от успеха на модели, използвани отдавна в училищата в Германия, Австрия, Швейцария и Испания ( “Антолин” и “Леотека”).

Името „Книговище“ е думата за библиотека на възрожденеца Иван Богоров и е мост между възрожденското ни минало и дигиталния свят на децата.


Награди и признание

• 2022 и 2023 почетна грамота "Рицар на книгата" в категорията "Медии / журналисти"

• 2023 и 2019 каузата на „Книговище“ беше отличена в Промяната - социална отговорната инициатива на Nova Broadcasting Group и Reach for Change Bulgaria

• 2020 Финалист в международния конкурс за социално предприемачество AirCompetition

• 2019 Награда „Прокултура“ за принос в достъпа на младите хора до културата, която се връчва ежегодно от Българската асоциация на работодателите

• 2019 г - награда ГЕРОИТЕ за оригинален подход към доброволчеството на платформата Time Heroes


Състезанията на Книговище

• Априлско състезание по четене с разбиране

• Годишни награди на „Книговище“ за „Шампиони по четене“, „Най-четящи деца“, „Най-четящи класове“ и „Посланици на чететенето“ за успехи и постоянство в пътешествието през книгите и отличните резултати в „Книговище“.

• Състезания по обща култура „Всезнайко“: На живо в училищата и онлайн в платформата на Книговище.


Вижте: Новините на детски език

Книговище е дом на първата българска медия с новини за деца – „Вижте: Новините на детски език“ (https://www.knigovishte.bg/vijte), която разказва увлекателно и интересно за събитията в България и по света.

„Вижте“ е първата и единствената детска медия, която „превежда“ сериозните теми на детски език. Статиите се създават от екип професионални журналисти и автори, които живеят на различни места по света. Всички те са преминали през специално обучение от международни лектори и автори на чуждестранни детски медии, за да овладеят трудното изкуство на писането за деца.

Тематиката на детската медия е широка и обхваща различни сфери на познанието, културата и обществения живот – наука, изкуство, спорт, здраве, социални и политически теми, психология.



https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39191-obrazovatelnata-platforma-knigovishte-tarzhestveno-vrachi-golemite-si-godishni-nagradi-i-nagradite-ot-aprilskoto-sastezanie-po-chetene-s-razbirane

https://www.kultura.bg/article/199-%E2%80%9Eknigovishte%E2%80%9C-chetene-za-udovolstvie

https://forbesbulgaria.com/2023/05/10/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4/

https://www.vesti.bg/lyubopitno/knigovishte-s-misiia-vsiako-dete-da-zaobicha-cheteneto-6184213

https://www.economic.bg/bg/a/view/knigovishte-obrazovatelnata-platforma-kojato-promenja-krivata-na-neuspeha

knigovishte.bg

knigovishte.bg/vijte