Направо към съдържанието

Чернова:Орден на магарешкия трън

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Най-древният и най-благородният орден на магарешкия бодил е орден на рицарството, свързан с Шотландия. Настоящата версия на ордена е основана през 1687 г. от крал Джеймс VII от Шотландия, който твърди, че съживява по-ранна заповед. Орденът се състои от суверена и шестнадесет рицари и дами, както и от определени extra„обикновени“ рицари (членове на британското кралско семейство и чуждестранните монарси). Само суверенът предоставя членство в заповедта; те не се съветват от правителството, както се случва с повечето други заповеди.

Основната емблема на ордена е магарешкият бодил, националното цвете на Шотландия. Мотото е (на латински: "Никой не ме провокира безнаказано"). Същото мото се появява и на кралския герб на Обединеното кралство за използване в Шотландия и монети, отсечени през 1984 г., 1989, 1994 г. и 1999 г. (откакто е оттеглено), а също така е мотото на Кралската шотландска драгунска гвардия, шотландската гвардия, Кралския полк на Шотландия и Черната стража. Покровителят на ордена е Свети Андрей.

Повечето британски ордени на рицарство обхващат цялото Обединено кралство, но трите най-възвишени се отнасят само за една съставна страна. Орденът на магарешкия бодил, който се отнася до Шотландия, е вторият най-старш в предимството. Неговият еквивалент в Англия, Най-благородният орден на жартиерата, е най-старият документиран рицарски орден в Обединеното кралство, датиращ от средата на четиринадесети век. През 1783 г. е основан ирландският еквивалент, Най-илюстрият орден на Свети Патрик, но сега е спящ.