Четвърти и пети закон на роботиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Четвъртият и петият закон на роботиката са българско допълнение към класическите три закона на роботиката от Айзък Азимов.

Четвърти закон на роботиката
  • Роботът е длъжен при всички обстоятелства да се легитимира като робот.

Този закон е въведен през 1974 г. от Любен Дилов в романа „Пътят на Икар“[1][2]. Авторът обосновава мотивите за четвъртото ограничение така: „Последният закон е сложил край на скъпо струващите увлечения на конструкторите да придават колкото се може по-човешки вид на психороботите. И на произтичащите от това недоразумения…“

Пети закон на роботиката
  • Роботът е длъжен да знае, че е робот.

Законът е въведен през 1983 г. от Никола Кесаровски (математик по образование, журналист по професия, популяризатор на науката и писател) в новелата „Петият закон на роботиката“[3], включена в сборника „Петият закон“[4][5] и популяризирана чрез комикс в култовото списание „Дъга“. Сюжетът: един от андроидите не само извършва убийство, но и по време на предварителния разпит не се легитимира като робот. Вероятно, защото не знае, че е такъв.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Пътят на Икар“ на сайта Моята библиотека
  2. Дилов, Любен. Пътят на Икар. Второ издание. Пловдив, „Христо Г. Данов“, 1979. Посетен на 07.05.2022.
  3. „Петият закон на роботиката“ на сайта Моята библиотека
  4. „Петият закон“ на сайта Моята библиотека
  5. Кесаровски, Никола. Петият закон. Първо издание. София, Държавно издателство „Отечество“, 1983. Посетен на 07.05.2022.