Направо към съдържанието

Дъга (списание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дъга.

Дъга
Информация
Категориидетско комикс списание
ИздателДИ „Септември“
„Мунтеану & Мунтеану“ СД
Издателство „Потайниче“
Първи брой1979 г. (2003, 2022)
Последен брой
Номер
1992 г. (2004)
42 (13, 1)
Държава България
Езикбългарски

Дъга – разкази в картинки“ е българско детско комикс списание, издавано от Държавно издателство „Септември“, София.

Първият му брой излиза в края на 1979 година.[1] Въпреки огромното външно влияние, списанието създава свой собствен стил и е класически образ на българската илюстрация за това време. „Дъга“ набира огромна популярност през 1980-те години, когато тиражът му достига 180 000 бр. В списанието са събрани колекции от комикс сериали на много български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев, Румен Петков и Борис Димовски.

Сериалите в списанието са повлияни от българския фолклор, политическата обстановка в България по това време, класически литературни произведения („Хобитът“ на Дж. Р. Р. Толкин, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Момиченцето от Земята“ на Кир Буличов), световна география, антична история, история на XX век и др.

До началото през 1989 г. на икономическите и политическите промени българският пазар е недостъпен за западни комикси. „Дъга“ е сред малкото списания в България, изцяло посветени на комикси. Заради мудното си издаване, специфичния си стил, засилената конкуренция и общата лоша икономическа обстановка, след промените списанието бързо губи популярност и спира да бъде издавано. Последният, 42-ри брой от оригиналната поредица, излиза през 1992 година. Повечето от сътрудниците му емигрират или намират нова професия като компютърни дизайнери.

Тиражите на списанието варират от 130 хил. – 300 хил. бр. за различните периоди от годините, в които е издавано. Изключение правят последните три броя. За тях може да се отбележи, че след прехода от 89 г. броевете на „Дъга“ излизат в доста по-кратка версия като страници и в по-малък тираж. Обикновено списанията са по 64 страници, а последните три броя 40, 41 и 42 са едва по 48 стр., като в най-малък тираж – 20 хил. бр. – е издаден брой 41, следван от брой 40 – 30 хил. бр., и брой 42 – 40 хил. бр.

Интересни факти около печата на списанието са, че почти всички тиражи на отделните броеве имат някакви различия, като размерите на списанието, наситеността на цветовете/яркостта и хартията на която са го отпечатвали са се различавали, дори и телените скоби с които се захващат страниците не си съвпадат, което се е получило от факта, че списанието се е печатало в повече от една печатница, които са използвали различно калибровани машини за обработката на печата, още повече, че самото калиброване е ставало също на ръка, от което произтичат и тези малки различия в самото изрязване, печат и оцветяване на съдържанието.

Историята на оригиналната поредица е изследвана и разказана в документалния филм „ДЪГА – разкази в картинки“, чиято премиера се състои на 21-ия „София Филм Фест”.[2][3]

В края на 2003 г. се завръща за кратко на пазара с рисунките на ново поколение български илюстратори, обновена структура, рубрики и мото. Новата „Дъга“ излиза в продължение на година и половина и се издава от „Мунтеану & Мунтеану“ СД. Номерацията за новите броеве започва наново, като първи и втори брой излизат през 2003 г., от трети до дванайсети – през 2004 г. След публикуването на брой 13 през април 2005 г. изданието е прекратено.[4] През декември 2022 година издателство „Потайниче“ подновява издаването на списание „Дъга“ с нова номерация.[5]

Единствената постоянна рубрика е писма от читателите. Понякога има тематични страници с кръстословици и пъзели. В първите броеве се публикуват текстове, но скоро „Дъга“ се посвещава изцяло на комиксите.

Тематични страници

[редактиране | редактиране на кода]
 • Динозаври
 • Кактуси
 • Маймуни
 • Орхидеи
 • Фокуси
 • Гълъби
 • Локомотиви

Комунистическа и съветска пропаганда

[редактиране | редактиране на кода]

Списанието съдържа статии и комикси с политически и идеологически внушения. Пропагандата, насочена към малките читатели, цели да ги запознае с политическата диктатура, процесите след 9 септември 1944, личностите от комунистическата политическа върхушка и героизмът на борбата срещу фашизма.

Илюстратори
Писатели
 1. Списание „Дъга“ възкръсва във филм // вестник „Сега“, бр. 5833 (67), 22 март 2017. Архивиран от оригинала на 2018-12-17.
 2. София Филм Фест 2017 // София Филм Фест. Посетен на 2024-04-07.
 3. Дъга – разкази в картинки // София Филм Фест. Посетен на 2024-04-07.
 4. Милена Радева. „ДЪГА – разкази в картинки“ // Българска илюстрация. 2017-03-29. Посетен на 2024-04-07.
 5. След почти 20 години списание "Дъга" се завръща с нови издания // dnevnik.bg. Посетен на 18.1.2023.