Чо Сюн Ху

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чо Сънг Хи
조승희
масов убиец
Роден
Починал
Погребан Вирджиния, САЩ

Уебсайт

Чо Сънг Хи (на корейски: 조승희, правопис по системата на Маккюн-Райшауер Seung-heu Cho) е южнокорейски студент и масов убиец в Технологическия университет на Блексбърг, Вирджиния.

Преди убийството[редактиране | редактиране на кода]

Живял е в Сеул, Южна Корея в малък апартамент под наем, с родителите и сестра си [1]. През 1992 г. заминават за САЩ.

Родителите на Чо живеят в Детройт, Мичиган, преди да се преместят в Сентърваил, Вирджиния. Чо има разрешение за постоянно пребиваване в САЩ [2]. Учи в Технологическия университет на Вирджиния и живее с още 5 състуденти в стая № 2121 в общежитие Харпър Хол [3].

Масово убийство[редактиране | редактиране на кода]

Рано сутринта в понеделник, 16 април 2007 г., Чо Сънг Хи отива в стая на 4 етаж в студентското общежитие West Ambler Johnston Hall и убива 2 души. След това се връща, за да се въоръжи и изпраща видеозапис и снимки на телевизионния канал NBC.

2 часа по-късно продължава плана си във факултета по инженерни науки в Норис Хол на другия край на университетския град. Там застрелва 30 души, след което се самоубива.

Допълнителни данни[редактиране | редактиране на кода]

  • Американската полиция проучва електронните архиви на младежа, включително неговата поща, записите на мобилния му телефон и съдържанието на персоналния му компютър. От особен интерес за разследващите е дали Чо е контактувал по е-пощата с Емили Хилшер, която е сред неговите първи 2 жертви.
  • Южнокореецът е използвал 2 пистолета Walther P22 и Glock 19 и е изстрелял над 100 патрона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]