Чо Сюн Ху

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чо Сънг Хи
조승희
масов убиец
Роден
Починал
Погребан Вирджиния, Съединени американски щати

Уебсайт

Чо Сънг Хи (на корейски: 조승희, правопис по системата на Маккюн-Райшауер Seung-heu Cho) е южнокорейски студент и масов убиец в Технологическия университет на Блексбърг, Вирджиния.

Преди убийството[редактиране | редактиране на кода]

Живял е в Сеул, Южна Корея в малък апартамент под наем, с родителите и сестра си [1]. През 1992 г. заминават за САЩ.

Родителите на Чо живеят в Детройт, Мичиган, преди да се преместят в Сентърваил, Вирджиния. Чо има разрешение за постоянно пребиваване в САЩ [2]. Учи в Технологическия университет на Вирджиния и живее с още 5 състуденти в стая № 2121 в общежитие Харпър Хол [3].

Масово убийство[редактиране | редактиране на кода]

Рано сутринта в понеделник, 16 април 2007 г., Чо Сънг Хи отива в стая на 4 етаж в студентското общежитие West Ambler Johnston Hall и убива 2 души. След това се връща, за да се въоръжи и изпраща видеозапис и снимки на телевизионния канал NBC.

2 часа по-късно продължава плана си във факултета по инженерни науки в Норис Хол на другия край на университетския град. Там застрелва 30 души, след което се самоубива.

Допълнителни данни[редактиране | редактиране на кода]

  • Американската полиция проучва електронните архиви на младежа, включително неговата поща, записите на мобилния му телефон и съдържанието на персоналния му компютър. От особен интерес за разследващите е дали Чо е контактувал по е-пощата с Емили Хилшер, която е сред неговите първи 2 жертви.
  • Южнокореецът е използвал 2 пистолета Walther P22 и Glock 19 и е изстрелял над 100 патрона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]