Шаблон:Избрана статия 12 2008

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Jagdpanther.IWM.jpg

Ягдпантер (на немски: Jagdpanther или ловуваща пантера) е унищожител на танкове, проектиран и произвеждан в Нацистка Германия, по време на Втората световна война. Добрият коефициент мощност към маса и мощното му оръдие позволява унищожаването на всеки съюзнически танк. Ниският профил позволява лесно прикриване, а използването на шасито на Пантера гарантира малко на брой механични проблеми. Ягдпантер се доказва като ефективно оръжие, но поради неголямата бройка и времето, в което се появява, не може да повлияе на изхода на войната.

На 3 август 1942 г. е поръчан тежък унищожител на танкове, базиран на шасито на новия среден танк VK 30.02 (по-късно станал известен като Пантера). Началното му име е SdKfz 173 (Sonderkraftfahrzeug, в превод: машина със специално предназначение). По първоначални планове въоръжението трябва да включва 88 мм оръдие, картечница MG 42 и два 9 мм картечни пистолета MP40. Изработени са два модела, един в мащаб 1:10 и един в мащаб 1:1.

На 5 януари 1943 г. са уточнени тактико-техническите характеристики на машината. Фирмата Даймлер-Бенц получава задачата да увеличи дебелината на челната броня на 100 мм, на страничната до 60 мм (разположени под ъгъл 55°), а на горната и долната броня - до 30 мм. Оръдието трябва да се сваля лесно, за да се осигури достъп при ремонт на управлението и трансмисията. За водача са предвидени два перископа, на мястото на защитените от бронестъкло амбразури. Предвидени са и бойници в корпуса, за стрелба с ръчно стрелково оръжие. През септември 1943 г. е завършен първият Ягдпантер. още »