Шаси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шаси на автомобил с окачването, изпускателната система и кормилната уредба
Шасито на танк AMX 30 AuF1 по време на ремонт

Шаси (от френски: châssis) в техниката означава скелет, който поддържа елементите на неодушевен предмет - например на автомобил, подобно на скелета, изграден от кости при животните и човека.

  • При превозните средства, терминът шаси означава рамата плюс силовите агрегати като двигател, трансмисия, силово предаване и окачване. Купето, което понякога не е жизнено важно за целостта на превозното средство, но му придава завършен вид, е изградено върху шасито.
  • При танковете, шасито съставлява долния корпус на танка, който включва веригите, двигателите и кабината за екипажа. Понякога към шасито се включва и горния корпус, което оставя извън групата на шасито само оръдейната кула.
  • При радио, телевизори и друг електронни устройства състоящи се от метална рамка върху, която се съдържа печатната платка и други монтирани електроники.
  • При компютрите, шасито се отнася до твърдата рамка върху, която се монтира, паметта, дънната платка, дисковите устройства и други компоненти.
  • Шасито на летателния апарат е част от него и има предназначение летателният апарат да се придвижва в зоната на летището, да осигурява излитането и обезпечава приземяването му. Конструкцията на шасито включва:
-силови елементи, вградени във фюзелажа на самолета, които да поемат всички натоварвания по време на използването му,
-амортизационни стойки, които да смекчават моментните удари по време на приземяване,
-колесниците, колелата, спирачките и тяхното действие, другите средства за непосредствено придвижване и управление върху повърхността на земята и силовото осигуряване на окачването им,
-да обезпечи монтажа на органите свързани със спускането и прибирането на колесниците, системите за управлението им и други помощни средства за закриване на колесниците и придаване на обтекаема форма на фюзелажа на самолета.

Шаситата на летателните апарати имат най-разнообразна конструкция и са свързани с размерите на летателния апарат, скоростта при излитане и приземяване, аеродинамичните качества на апарата (с прибираем или неприбираем колесник), характера и качеството на покритието на летателното поле и пистите (трева, бетон, вода), сезона или климатичните особености за експлоатация. Затова конструкцията може да бъде пригодена за колесник, ски, гъсеници или плавници, или пък да се сменят в зависимост от потребностите.

Голямо разнообразие има и по отношение броя и разположението на колесниците. Планерите имат едноколесно шаси или двуколесно велосипеден тип. Последният тип се използва и при някои видове скоростни самолети. В самолетите произвеждани до началото на Втората световна война се използва триточкова схема - двуколесен колесник с опашно колело. След 40-те години на ХХ век основно се използва същата схема, но с носово колело. Основните носещи колела са монтирани в крилата или фюзелажа близо до центъра на масата на самолета. В новите конструкции на широкофюзелажни самолети колесниците са повече от три, а в тежките транспортни самолети броят на колелата са десетки, монтирани в тележки.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Шаси
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация