Шаблон:Избрана статия 25 2017

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Концерт на Лед Цепелин през 2007 година

Лед Цепелин е британска хард рок група, създадена през 1968 г. от родения в Хестън, Мидълсекс (Англия) китарист Джими Пейдж. Това е една от най-влиятелните и популярни групи в историята на рок музиката, положила основите на хард рока и хеви метъла, модифицирайки блуса и фолк рока, придавайки им неочаквано за времето си мощно звучене.

С появата на Лед Цепелин се свързва и представата за нов специфичен звук на музикалните изпълнения. За разлика от по-мелодичния звук на Бийтълс, във всяко едно изпълнение водеща роля има електрическата китара с характерен за времето си дисторшън звук, бас китарата и барабаните са изведени в гръмогласен ритмичен съпровод на звученето на всяка песен, а дрезгавият и респектиращо висок глас на вокала кара публиката да изпада в истерия.

Много критици определят музикалния стил на Лед Цепелин като „хеви блус рок“. В текстово отношение Цепелин също въвеждат нещо ново, интегрирайки голяма доза мистика и митология в песните си. Групата утвърждава и концепцията за албумно ориентиран рок, като отказва да издава отделни популярни песни под формата на сингли, с което поставя началото на традиционното за повечето рок и метъл групи специфично и отличително звучене във всеки отделен албум. още »