Шаблон:Футбол/Увод

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Футболът е най-известният и гледан спорт в целия свят. В САЩ наричат с краткия термин футбол друг вид спорт, а в Австралия и Нова Зеландия трети вид, като и двата са по-подобни на ръгбито. Затова на английски в тези страни за европейския футбол се използва името сокър (soccer).

Футболът е игра с топка, която се играе от два отбора, всеки от които се състои от 11 играча, като всеки отбор се стреми да вкара повече голове отколкото противника. С понятието гол се обозначава положението, при което топката преминава т. нар. гол-линия (тя се намира между двете странични греди и под напречната греда). Футболът се играе най-вече с крака (на английски фут означава 'ходило'), но играчите могат да използват абсолютно всяка част от тялото си освен ръцете за да играят с топката. Единствено на вратаря е разрешено да хваща с ръце топката, но само ако той се намира в наказателното поле на отбора си.

Футболът се играе всеки ден от милиони хора в над 200 държави. Несъмнено простите му правила и почти липсващите изисквания спомагат за разпространяването и увеличаването на популярността му. В много части на света, най-вече в Европа, Южна Америка и все повече в Африка, футболът предизвиква големи емоции и играе важна роля за всекидневието на отделните запалянковци (известни още като фенове), местни общности и дори цели държави. Милиони хора играят в аматьорски отбори или пък редовно посещават стадиони, за да подкрепят своите любимци, или пък просто наблюдават футболните мачове по телевизията.