Шаблон:Commonscat

от Уикипедия, свободната енциклопедия
[редактиране] [почистване] Template-info.png Документация

Употреба[редактиране на кода]

Шаблонът представлява плаващо вдясно каре с препратка към категория в Общомедия, която съдържа картинки, аудио- или видео-файлове, тематично свързани с дадена статия или категория, в която шаблонът е поставен.

Шаблонът поддържа два параметъра: за името на категорията в Общомедия и за извеждан текст, когато трябва да е различен от името на статията (най-често полезно при уточнения в скоби, например Иван Иванов (кмет)).

Първият параметър може да бъде оставен празен (или дори шаблонът въобще да бъде без параметри, ако не е нужен и втория), когато в Уикиданни е записано свойство „категория в Общомедия“ за обекта на статията. В този случай препратката ще бъде попълнена напълно автоматично. Ако такова свойство не е записано, категорията може да се укаже ръчно, без префикса Category:, който се съдържа в кода на шаблона. Например препратката към commons:Category:Bulgaria става с въвеждането на:

{{commonscat|Bulgaria}}

Винаги, когато е възможно обаче, се препоръчва да се попълни свойството в Уикиданни, вместо да се използва параметъра в шаблона.

Вторият параметър се въвежда така (в случая приемаме, че в Уикиданни категорията в Общомедия е вече записана и затова първият параметър не е нужен):

{{commonscat||Иван Иванов}}

Шаблонът е препоръчително да се поставя в някои от най-долните служебните раздели в статиите, например „Вижте също“, „Източници“, „Външни препратки“ или над шаблон {{категория}} в рамките на категориите.

Внимание[редактиране на кода]

При промени в шаблона, касаещи броя, реда или наименуването на параметрите, задължително трябва да се обнови съдържанието на системното съобщение MediaWiki:Common.js/Edit tools data/Commonscat, чрез което този шаблон се вика от падащо меню в режим на редактиране. Такава актуализация може да направи само администратор (отправете заявка).

Вижте също[редактиране на кода]