Шаблон беседа:Летище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ъпдейт[редактиране на кода]

Дали някой има желание да помогне с ъпдейтването на този шаблон? en:Template:Infobox airport е еквивалента му в английската версия :) Бихте ми спестили много нерви :) Благодаря предварително! VladislavNedelev (беседа) 18:51, 27 май 2015 (UTC)

Ok Донякъде. Пълно съответствие не е възможно при полетата за име. Названията на повечето полета са запазени с цел максимална съвместимост с предния шаблон. Pl71 (беседа) 13:41, 8 февруари 2016 (UTC)
@ symbol.svgPl71: Невероятен, благодаря VladislavNedelev (беседа) 19:39, 8 февруари 2016 (UTC)

Относно наличието на не-метрични величини - одобрявате ли изписването на надморската височина (дължината на пистите) и във футове и в метри, както е в английската версия? В руската това липсва, там е само в метри (като има място да се добави и ширина на пистите, ru:Домодедово (аэропорт)). Ако е въведен параметър във футове (напр. нв-f), чрез шаблон може да бъде превърнат автоматично в метри.--Pl71 (беседа) 16:54, 9 февруари 2016 (UTC)

Грешка в data23 няма. В анкетите досега е имало показатели - | координати-сш= | координати-ид= (като Торонто Пиърсън). Те или трябва да се адаптират в променения шаблон, или всички предишни статии да се преработят като: или данните да влязат в Уикиданни, откъдето да се вземат автоматично, или статия по статия да се преработи анкетата в тях.
В повечето шаблони (като {{Пустиня}}) има нещо като стандарт за анкетите за разбити координати, което ги унифицира. Показател "координати" е излишен, а трябва да има показател "карта", за да се ползва шаблона {{ПК}}. --Rumensz (беседа) 09:45, 10 февруари 2016 (UTC)
Не можеш да ползваш по следния начин {{coord}} coord|{{{координати-сш}}}|{{{координати-зд}}}|... , защото 'координати-сш' е текст включващ символи за градуси, минути и секунди. Бтв, къде е 'координати-юш'? Ще трябва някакъв подход наистина - или преобразуване чрез шаблон (подобен на ParseWDCoords) на вече въведените 'координати-сш', ..., или промяна във всички статии за летища. --Pl71 (беседа) 12:46, 10 февруари 2016 (UTC)
Виж пак шаблона, и английския също, който е с примери. Форматите са възможни, различни. --Rumensz (беседа) 14:22, 10 февруари 2016 (UTC)
Става въпрос за цели числа, все пак. За да няма различия, май ще е най-добре да се вкарат в Уикиданни навсякъде. --Rumensz (беседа) 18:25, 10 февруари 2016 (UTC)

Карта[редактиране на кода]

Анкета става твърде усложнена. Позициите - вид на маркера, размери, алт, и пр. трябва да останат зададени в самия шаблон, а да останат само - име на карата, текст пояснение, и координатите. Потребителите не могат да учат всичко, за да се справят. --Rumensz (беседа) 10:01, 11 февруари 2016 (UTC)

Повечето от тях имат стойности по подразбиране и естествено не са задължителни. Документацията може да се раздели на две: шаблон за бърза(лесна) употреба и шаблон с всички възможни параметри. Потребителите, щом са седнали да пишат енциклопедия, би трябвало да се справят поне с това :) --Pl71 (беседа) 18:45, 11 февруари 2016 (UTC)

Координати от Уикидата[редактиране на кода]

Все още не чете координатите от Уикидата за показване в реда и горе - Летище София. --Rumensz (беседа) 11:06, 19 февруари 2016 (UTC)

Ok Задава се параметър 'координати_wikidata' на някаква стойност, напр,: координати_wikidata = да . Координатите се вземат автоматично от Wikidata - за Летище Варна от тук.
Ако ще взема от Уикидата трябва да няма никакъв параметър, а направо да взема от там. Значи трябва да се смени логиката на реда в шаблона - ако има в Уикидата - взема оттам, ако не - ползва от анкетата. --Rumensz (беседа) 14:07, 19 февруари 2016 (UTC)
Логиката е копирана директно от шаблона в английската Wikipedia. Относно това дали да се вземат или не, координатите отнякъде (в случая Уикидата), би следвало да има някакъв параметър/указание. Възможно е съставителят на статията да не желае ползването/показването на координати от Уикидата. Странно, но случаи всякакви. Преправянето на логиката не е много сложно, ако доста потребители желаят това, може и да се пренапише. Шаблонът също така и не проверява за разминаване в координатите, ако има координати_wikidata = да и грешно въведени координати от вида | шир-гр = 55 | шир-мин = 55. Последните са с приоритет при директното им изписване, докато шаблонът ПК ползва с предимство изтеглените от Уикидата. Самият шаблон ПК се нуждае от актуализиране. Повече на съответната беседа. Май стана много сложно :)--Pl71 (беседа) 21:55, 19 февруари 2016 (UTC)
Стара логика. Вече приоритет е Уикидата, защото се ползва от всички Уики. Там въвеждането се проверява автоматично. Дори вече има инфобоксове (за личности примерно), които вземат изцяло данни от Уикиданни. Освен това и в другите гео-боксове вече логиката е такава. Удобството е, че веднъж въведени улесняват другите. --Rumensz (беседа) 07:38, 20 февруари 2016 (UTC)
В ен: имат предубеждения към Уикиданни (политика - местната общност демонстрира независимост от Уикимедия Германия и подобни глупости), които ние тук си спестяваме. :-) --Спас Колев (беседа) 11:14, 22 февруари 2016 (UTC)

Графично оформление[редактиране на кода]

Този силует на самолет в заглавието прави донякъде нечетими по-дългите имена. Това се вижда и в примера в документацията.--Pl71 (беседа) 21:55, 23 февруари 2016 (UTC)

Първият начин е да се смени цвета в по-светъл и да се изписва името с черни букви (като {{Летателен апарат}}, или подобно на Чудомир Топлодолски, или донякъде като Димитър Бъчваров (летец)). Другият е да се направи по-прозрачна картинката на пиктограмата, което би засегнало и други Уикипедии. Аз не намирам за нужно да е с бели букви в контражур. --Rumensz (беседа) 06:47, 24 февруари 2016 (UTC)