Шарл дьо Кулон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шарл Огюстен дьо Кулон
Charles Augustin de Coulomb
френски физик

Роден
Починал
23 август 1806 г. (70 г.)
Париж, Франция
Научна дейност
ОбластФизика
Семейство
Съпруганяма
Шарл Огюстен дьо Кулон в Общомедия

Шарл Огюстѐн дьо Куло̀н (на френски: Charles Augustin de Coulomb) e френски физик, офицер и военен инженер, един от създателите на електростатиката. Той за първи път описва математически закона за взаимодействието между електрическите заряди (Закон на Кулон). Член е на Парижката академия на науките.

Въпреки че семейството му е заможно, не е считано за аристократично. Независимо от това Кулон успява да започне да следва медицина в Колежа на четирите нации в Париж, но много скоро се увлича по математиката. Завършва през 1761 и през следващите 20 години военният му дълг го запраща на различни места по света.

Шарл дьо Кулон прави интересни и важни изследвания в областта на триенето и през 1779 г. ги публикува в Theorie des machines simples с анализ на триенето при машините.

Между 1781 и 1806 г. написва 25 статии на теми от електричество, магнетизъм, триене и усуквания. Единицата за електрически заряд кулон носи неговото име.

Умира на 23 август 1806 г. в Париж. Името му е включено в списъка на великите учени на Франция, разположен на първия етаж на Айфеловата кула.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]