Шиперке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шиперке
Schipperke gismo 12.jpg
Характеристики
Ръст ок. 32 см
Тегло 3 – 9 кг
Произход
Страна Флаг на Белгия Белгия
Година 1882
Класификация МФК
Група 1
Секция 1
Номер на стандарт 83
Шиперке в Общомедия

Шиперке (на нидерландски: Schipperke) е порода кучета, произхождаща от Белгия. Принадлежи към групата на шпицовете и към овчарските кучета. Има неголям размер, но здраво телосложение. Характерна негова особеност е, че няма опашка.

Главата му има формата на клин, с добре развит череп и много къса муцуна. Тялото е добре балансирано, късо, много широко и набито. Има характерна козина: гъста и твърда, образуваща вратник, грива, жабо̀ и гащи, което му придава уникално изражение.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Според официалната теория името на породата идва от нидерландската дума „Shapocke“ или „Scheperke“, която на местния фламандски диалект се видоизменя като „Schipperke“. Тя означава „овчарче“. Общият предшественик на белгийската овчарка и шиперке вероятно била древна, черна на цвят порода, наречена льовенар (на нидерландски: Leuvenaar). Историята на шиперке започва от 17 век. През 1690-те той бил домашен любимец на работниците от брюкселския квартал Сен Жери. Опашката изцяло се отрязвала, която се смята, че било прието още за предците му в 15 век. Породата се използвала основно за лов на мишеподобни гризачи.

В днешния им вид шиперкетата се появили чак през 1882 в град Спа, Белгия. Породата се популяризирала благодарение на белгийската кралица Мария Хенриета. Първите екземпляри в САЩ и Великобритания се появили през 1887. През следващата година е създаден първият клуб за шиперкета и е утвърден първият им породен стандарт. По това време в различните белгийски градове – Брюксел, Льовен, Антверпен имало различни разновидности на породата и затова било много трудно да се напише този стандарт.[1]

Разпространено е и мнението, че думата „schipperke“ означава „малък капитан“ на фламандски диалект, тъй като тази порода е охранявала търговските плавателни съдове и баржите.[2] Сигурно то възникнало в англоезичните страни, след като баржите от флотите им са били охранявани от белгийските породи шиперке или вълчи шпиц, още наричан холандско баржово куче.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Главата има клиновидна форма, не много дълга и достатъчно широка, балансирана с тялото. Муцуната е сравнително къса и дължината ѝ е около 40% от цялата дължина на главата. Носът е малък и черен. Очите са тъмнокафяви, с формата на мида, малки, с остър и жив поглед. Ушите са изправени, триъгълни (с форма, близка до равностранен триъгълник), високо поставени, но не близо едно до друго, подвижни. Шията е средно дълга, силна и с по-обилна козина. Тялото е късо, набито и широко, но не обемисто, с квадратна структура. Гърбът е къс и силен. Опашка не съществува, но се смята, че е била купирана в началото, а предците на шиперке са имали дълги опашки. Крайниците са къси, успоредни и силни, а по бедрата има по-дълга козина, наречена „гащи“. Лапите са малки, кръгли (като котешките) и с черни възглавнички. Козината е обилна, гъста и груба, с мек подкосъм. По-къса е на ушите и главата, а по тялото е средно дълга. Тя е по-дълга и гъста по шията. Започвайки от ушите, козината образува вратник (дълга козина около шията), грива (дълга козина, спускаща се от шията към холката) и жабо̀ (дълга козина, спускаща се от шията към лапите) и гащи (дълга козина по бедрата). Тези особености са характерни повече за мъжките, отколкото за женските екземпляри.

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Шиперке е чувствително малко куче, много енергично и странящо от чужди хора. То е много активно и любознателно и много се интересува от заобикалящата го среда. Приближава се повече към обекти, които са безопасни за него. Обича много децата и се интересува от предметите в къщата. Много обича да се движи. Лае добре и това го прави добър охранител. Много обича да лови гризачи, като например плъхове и къртици.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в ((en)) Стандарт FCI № 83 от 05.05.2003
  2. Например, [1], [2], [3].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Клубове за породата[редактиране | редактиране на кода]

Информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шипперке“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.