Шпионски роман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шпионският роман е литературен жанр, в който важна част от контекста или сюжета е шпионажът. Възниква в края на 19-и и началото на 20 век под влиянието на военните конфликти, съперничеството и интригите на основните световни сили, което е съпроводено със създаването на съвременни разузнавателни служби. Шпионският роман се развива силно по време на борбата срещу фашизма и комунизма преди и по време на Втората световна война. Най-голямо развитие търпи по време на Студената война, което е свързано с усилената пропаганда от двете страни на желязната завеса, усвояването на нови технологии и с въвеждането на нови форми на шпионаж. Към края на Студената война и сред нея шпионският роман се насочва към темите, свързани с международни престъпни организации, глобални терористични мрежи, престъпни държави, технологичен шпионаж и други заплахи за обществото.

Шпионският роман е тематично свързан с приключенския роман.

В България един от авторите на шпионски романи по време на Студената война е писателят Богомил Райнов с поредицата си с герой разузнавача Емил Боев.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spy fiction“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.