Ърл Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чай „Ърл Грей“.

„Ърл Грей“ (на английски: Earl Grey, букв. „Граф Грей“) е вид чай с много ясно изразен специфичен вкус и аромат. Той се постига като към чаената смес се прибави масло, извлечено от кората на бергамот – благоуханен цитрусов плод.

Традиционно „Ърл Грей“ се приготвя само от черен чай, но днес названието се използва за всички видове чай, с прибавка на масло от бергамот.

Името си чаят дължи на граф Чарлс Грей (1764 – 1845), британски министър-председател през 30-те години на 19 век. Макар и доказателствата да са оскъдни, на него се признава заслугата за създаването на тази чаена смес. Чарлс Грей е бил министър-председател в периода 1830 – 1834, през който е бил приет законът за премахване на робството в Британската империя. Малко странно, но днес повече хора свързват името на Грей с неговия чудесен чай.

Противно на разпространеното убеждение, „Ърл Грей“ въобще не е сорт чай. Всъщност, той е обикновен черен чай, напоен с цитрусовия аромат на бергамот (подобен на цвета на портокала). Това създава силен, тръпчив и освежаващ чай, различен от другите черни чайове.

Докато терминът „портокалово пико“ (orange pekoe) е преди всичко за качествен и класен чай, „Ърл Грей“ не е задължително за висококачествен чай. Тъй като вкусът на бергамота е доста силен, той често се използва да прикрие липсата на аромат от висококачествен черен чай. Когато купувате „Ърл Грей“ бъдете сигурни два пъти да проверите класа на чая, преди да направите избора си.