Юлия Соемия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлия Соемия
римска императрица
Скулптурен портрет от сребро на Юлия Соемия. Експонат на НИМ
Скулптурен портрет от сребро на Юлия Соемия. Експонат на НИМ

Родена
180 г.
Починала
11 март 222 г. (42 г.)
Управление
Период218 – 222 г.
Семейство
РодСевери
БащаЮлий Авит
МайкаЮлия Меса
Братя/сестриЮлия Мамея
СъпругСекст Варий Марцел
ПартньорКаракала
Децанеизв.
Елагабал
Юлия Соемия в Общомедия

Юлия Соемия Басиана е майка на римския император Елагабал, която управлява за кратко империята докато синът ѝ е малолетен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юлия е дъщеря на Юлия Меса, знатна римлянка от сирийски произход, и сирийския благородник Юлий Авит. Племенница е на императрица Юлия Домна и император Септимий Север.

Юлия се омъжва за Секст Варий, сирийски римлянин. Като член на императорското семейство, Юлия Соемия живее в Рим, където са родени децата ѝ.

През 217 г. братовчедът на Юлия Соемия, Каракала, е убит, а император става Макрин, който позволява на семейството на Юлия да се завърне в Сирия заедно с всичките си богатства. Юлия Соемия и майка ѝ обаче организират заговор за свалянето на Макрин и замяната му с Елагабал. Те дори разпространяват мълвата, че момчето е незаконен син на Каракала. През 218 г. Макрин е убит, а за император е провъзгласен Басианий под името Елагабал.

Фактически управлението на империята преминава в ръцете на Юлия Соемия, докато синът ѝ се занимавал предимно с религиозен мистицизъм. Управлението на Юлия и Елагабал обаче е изключително непопулярно поради странното сексуално поведение на Елагабал и преклонението му пред източни култове. През 222 г. Юлия Соемия и Елагабал са убити от преторианската гвардия. По-късно Юлия е обявена за враг на Рим и името ѝ е заличено от всички документи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]