Юлия Домна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юлия Домна
'римска императрица'
Julia domna.jpg
Бюст на Юлия Домна
Лични данни
Управление 193 – 211 г.
Родена ок. 170 г.
Емеса
Починала 217 г.
Антакия
Погребана в Мавзолей на Адриан, Рим
Предшествана от Манлия Сканцила
Наследена от Нония Целса
Семейство
Брак Септимий Север (император)
Потомци Луций Септимий Басиан
Публий Септимий Гета
Династия Севери
Баща Гай Юлий Басиан
(Gaius Julius Bassianus)
Юлия Домна в Общомедия
Юлия Домна, изобразена на златен денарий

Юлия Домна (на латински: Julia Domna; около 170 г.- 217 г.) е съпруга на римския император Септимий Север (от 187 г.). Тя е майка на императорите Каракала и Гета.

Дъщеря е на жреца на слънчевия бог Хелиогабал, бога покровител на Емеса в римската провинция Сирия. Нейна сестра е Юлия Меса. Юлия Домна е една от най-важните жени, стояли зад трона в Римската империя. Според разкази на Херодиан още преди започването на политическата си кариера Септимий Север направил всичко възможно, за да се свърже с нея, след като го осведомили, че нейният хороскоп предопределял тя да бъде женена за император.

Септимий Север, който починал през 211 г., назначил Каракала и Гета за съвладетели, но въпреки усилията на Юлия да съхрани мира между братята през 212 г. войници на Каракала убили Гета и Каракала останал едноличен владетел. Отношенията с майка му били сложни, поради участието в убийството на брат му. Юлия Домна фактически обаче била неговия пръв министър, а в негово отсъствие замествала императора.

Сведенията относно причините за смъртта на Юлия Домна, станало скоро след смъртта на Каракала, са противоречиви. Има версии както за самоубийство, така и за убийство, извършено по нареждане на император Макрин.

Образът на Юлия Домна е изобразен на стар герб на София, където тя е представена като покровителка на град Сердика.