Юлия Домна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юлия Домна
римска императрица
Julia Domna (Julia Pia), inv. 2210, Roman - Braccio Nuovo, Museo Chiaramonti - Vatican Museums - DSC00897.jpg
Родена
около 160 г.
Починала
217 г. (57 г.)
Погребана Сант Анжело, Рим, Италия
Семейство
Род Севери
Баща Юлий Басиан
Съпруг Септимий Север
Деца Каракала
Публий Септимий Гета
Юлия Домна в Общомедия

Юлия Домна (на латински: Julia Domna; около 170 г.- 217 г.) е съпруга на римския император Септимий Север (от 187 г.). Тя е майка на императорите Каракала и Гета.

Дъщеря е на жреца на слънчевия бог Хелиогабал, бога покровител на Емеса в римската провинция Сирия. Нейна сестра е Юлия Меса. Юлия Домна е една от най-важните жени, стояли зад трона в Римската империя. Според разкази на Херодиан още преди започването на политическата си кариера Септимий Север направил всичко възможно, за да се свърже с нея, след като го осведомили, че нейният хороскоп предопределял тя да бъде женена за император.

Септимий Север, който починал през 211 г., назначил Каракала и Гета за съвладетели, но въпреки усилията на Юлия да съхрани мира между братята през 212 г. войници на Каракала убили Гета и Каракала останал едноличен владетел. Отношенията с майка му били сложни, поради участието в убийството на брат му. Юлия Домна фактически обаче била неговия пръв министър, а в негово отсъствие замествала императора.

Сведенията относно причините за смъртта на Юлия Домна, станало скоро след смъртта на Каракала, са противоречиви. Има версии както за самоубийство, така и за убийство, извършено по нареждане на император Макрин.

Образът на Юлия Домна е изобразен на стар герб на София, където тя е представена като покровителка на град Сердика.

Юлия Домна, изобразена на златен денарий