Ясенолистен явор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ясенолистен явор
Acnegundo.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Sapindales
семейство: Sapindaceae Сапиндови
род: Acer Явор
вид: Acer
negundo
Ясенолистен
явор
Научно наименование
Уикивидове Acer negundo
Linnaeus, 1753
Разпространение
Acer negundo range map.png
ясенолистен явор в Общомедия

Ясенолистният явор (Acer negundo) е дребно широколистно дърво с произход Северна Америка. Видът е разпространен в много широк географски диапазон извън родината си - от Мезоамерика през Евразия до Австралия; на определени места е считан за инвазивно растение, успял е да се натурализира в някои части на Източен Китай и Полша. В България, освен като често срещано улично и парково дърво, той може да бъде открит и в диворастящо състояние.

Ясенолистният явор е листопадно дърво с височина до 20 м и диаметър на стеблото до 50 см. Короната му е почти правилно кълбовидна и гъста. Той е единственият представител на своето семейство със сложен лист, чиято дължина е около 5-10 см, като листата му са разположени срещуположно на клонката. Светлозелени на цвят, те са неправилни по форма, насечени.

Цветовете на ясенолистния явор са малки, бели, около 10-15 см. Плодовете са крилати орехчета, като ъгълът на крилатките е остър, а семената му се разпространяват много лесно от вятъра, посредством крилатките.

Светлолюбив, но непретенциозен към почвата и адаптивен вид, който понася лесно градското замърсяване на въздуха. Тези му качества, както и множеството вариететни форми го правят изключително подходящ вид за парково и градско озеленяване и екстериорен дизайн. Живее около 80-100 години.