0 A.D. (видео игра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
0 A.D.
0 A.D. logo.png
0 A.D. Main menu Alpha 23 (Ken Wood).png
Меню на играта 0 A.D.
Информация
Производител Wildfire Games
Издател Wildfire Games
Версия 0.0.25b[1] Редактиране в Уикиданни, 26 август 2021 г.
Жанр RTS
Платформа Linux, Windows, Mac OS X
Уебсайт play0ad.com
0 A.D. в Общомедия

0 A.D. e стратегия в реално време с отворен код, разработвана от „Wildfire Games“. Тя е историческа игра, фокусираща се между периода 500 г. пр.н.е. и 500 г.[2][3] Играта е мултиплатформена и може да се играе на Линукс, Мак и Уиндоус.[4] Играта цели да е изцяло свободна и с отворен код, използвайки GPL 2+ лиценз за гейм енджина и CC-BY-SA за изкуството. Проектът за играта е от 2000 г., но действителна работа е започната през 2003 г. Няма официална дата за крайната версия.[5]

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на картагенски град
Версия A25

0 A.D. включва основните елементи на една стратегия в реално време като строене, трениране на войска, водене на войни и разучаване на технологии.[6] Играта е ориентирана върху икономично разрастване и воюване.[3] Включва голям набор от единици, специфични за всяка отделна цивилизация, както и сухоземни и военноморски единици.[7]

Мултиплейър функционалността се осъществява чрез p2p връзка без централен сървър.[8]

Цивилизации[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на картата „Cycladic Archipelago“

0 A.D. позволява на играча да контролира 12 цивилизации от Древността.[9]

 • Картагенците имат най-силната флота в играта, както и най-добрата търговия. Единиците включват боен слон и Свещен отряд. Повечето единици обаче се състоят от скъпи наемници.
 • Двете келтски фракции са силни в ръкопашния бой. Те почти нямат флота и обсадни машини. Строят главно дървени постройки, които се изграждат бързо и са евтини, но много по-нездрави от каменните им алтернативи.
  • Британците използват бойни кучета и колесници по време на битка. Имат силни меле единици.
  • Галите притежават първата въртяща се мелница и притежават най-тежките пехотни и конни единици сред келтските цивилизации.
 • Трите елинистични цивилизации делят редица общи характеристики като здрави сгради, мощни триреми, евтини технологии и формацията „фаланга“, която прави техните хоплити почти непобедими, когато са атакувани фронтално.
  • Атиняните притежават развита култура, показана чрез уникални структури като театъра и гимназиума. В допълнение, атинската флота е най-силната сред елинистичните цивилизации.
  • Македонците притежават разнообразна и добре развита военна част с уникалната формация „синтагма“ на нейните пехотинци. Нейните обсадни способности са значителни, включващи уникалната за тях обсадна кула, голяма, мобилна, дървена структура, позволяваща гарнизон на голям брой стрелци.
  • Спартанците нямат толкова голямо военно разнообразие, колкото другите елинистични цивилизации, но също могат да използват своите меле пехотинци, за да формират смъртоносната формация „фаланга“.
 • Иберийската пехота е една от най-бързите в ходенето и стрелбата, особено Балеарийските прашкари. Част от техните стрелящи единици имат способността да изстрелват горящи снаряди. Толедската стомана им дава възможност за превъзходни метални оръжия.
 • Маурийската империя в Индия няма обсадни оръжия, но разчита на 3 различни вида слонове, включително работния слон, който служи за мобилна платформа за разтоварване на ресурси и поправяне на сгради.
 • Персийците са най-космополитната цивилизация, мобилизираща голямо разнообразие от военни единици от васалните си сатрапии. Тяхната пехота е слаба и зле екипирана, но може да бъде многобройна. Имат най-силната (но и най-скъпата) кавалерия в играта и са единствената цивилизация, включваща всички видове кавалерия, включително конни стрелци върху колесници с коси на колелетата. Техните сгради също са най-здравите в играта.
 • Римляните могат да тренират най-силния мечоносец (хастатус), както и да разполагат с най-мощните обсадни машини. Друг бонус са обсадните стени.
 • Птолемейците имат силни земеделски и военноморски способности. Това ги прави добри войни и добри съюзници.
 • Селевкидите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Re-release of 0 A.D. Alpha 25: Yaunā. // Посетен на 27 август 2021 г..
 2. Yaron, Oded. 0AD: לוקחים את ההיסטוריה ברצינות. // Ha'aretz, 8 август 2010. Посетен на 21 юли 2011. (на иврит)
 3. а б Justin McElroy. The Joystiq Indie Pitch: 0 A.D.. // The Joystiq Indie, 13 юли 2010. Посетен на 17 юли 2011.
 4. Christopher Tozzi. 0 A.D. Promises Real Gaming for Ubuntu. // The Var Guy, 13 октомври 2009. Посетен на 17 юли 2011. Архив на оригинала от 2011-08-20 в Wayback Machine.
 5. IAN RIDGWELL. An interview with Wildfire Games. // Geek Haven, 20 юни 2011. Посетен на 15 юли 2011. Архив на оригинала от 2011-06-28 в Wayback Machine.
 6. 0 A.D. – PC – IGN. // IGN. Посетен на 21 юли 2011.
 7. John Knight. 0 A.D.—Stunning Real-Time Strategy Game. // Linux Journal, 1 януари 2011. Посетен на 17 юли 2011.
 8. Scipii. Wildfire Games Interview. // HeavenGames, 17 декември 2009. Посетен на 21 юли 2011.
 9. Factions: 0 A.D.. // Wildfire Games. Посетен на 21 юли 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]