149 средно училище „Иван Хаджийски“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
149 средно училище „Иван Хаджийски“
Информация
Седалище София, София-град,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1988 г.
Вид средно училище
Публични характеристики
Член на Асоциация на Кеймбридж училищата
Навигация
Сайт 149sou.eu

149 средно училище „Иван Хаджийски“ е основано през 1988 г. Премества се през 1989 г. в новопостроена сграда в ж.к. Овча купел 2, където се помещава и днес.

Носи името на видния български народопсихолог и социолог Иван Хаджийски (1907 – 1944 г.), автор на „Бит и душевност на нашия народ“ и „Оптимистична теория за нашия народ“. Посмъртно му е присъдена наградата златен знак с лента от института по социология при БАН за изключителни заслуги и изключителен и оригинален принос към българската социология.

От създаването му училището са завършили успешно хиляди ученици. Благодарение на сериозната подготовка от страна на високо квалифицираните преподаватели много от тях са продължили образованието си във ВУЗ в страната и чужбина и са се реализирали успешно в различни сфери от обществения, политическия и духовен живот на България.

Днес в него се обучават ученици от I–ви до XII-ти клас, като в горен курс обучението е профилирано – „Изкуства и изобразително изкуство“. От учебната 2011 – 2012 г. училището разкрива езикова паралелка след 7-ми клас. Особени грижи се полагат за най-малките в традиционната за 149 СОУ предучилищна група.

Училището е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]