1941. Криле над Берлин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
1941. Криле над Берлин
Крылья над Берлином
В ролитеСергей Пускепалис
Премиера28 април 2022 г.
Езикруски език
Външни препратки
IMDb

1941. Криле над Берлин е руски военен филм на режисьора Константин Буслов.[1] Филмът е пуснат на широк екран на 28 април 2022 г.[2][3][4] Телевизионната премиера на филма се състои на 9 май 2023 г. по Първи канал.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът разказва за подготовката за първата бомбардировка на Берлин от съветски самолети през август 1941 г.[5]

Сложността на задачата се състои не само в мощната противовъздушна отбрана на германските територии, но и в обхвата на полета. Ударната група от самолети DB-3 трябва да преодолее почти 1800 километра без презареждане. Маршрутът минава по линията: остров Езел (Сааремаа) – Свинемюнде – Щетин – Берлин на разстояние 1765 км, от които 1400 км над морето. Продължителността на полета е 7 часа. Основната защита срещу вражеските системи за противовъздушна отбрана мож да бъде само височината на полета, но това не е просто голяма височина, а максималната – 7 хиляди метра. Температурата навън достига минус 35 – 40 градуса, поради което стъклата на кабините на самолетите и стъклата на слушалките замръзват. Освен това пилотите трябва да работят с кислородни маски през цялото време в такава среда.

Вечерта на 7 август 15 самолета от 1-ви минно-торпеден авиационен полк на Балтийския флот излитат на бойна задача. Петте най-добри екипажа, водени от полковник Евгений Преображенски, вече са направили разузнавателен излет към столицата на Райха предишния ден. Точно те бомбардират Голям Берлин в полунощ. Останалите бомбардировачи са атакували военни цели в пристанищния град Щетин. „Моето място е Берлин! Задачата беше изпълнена. Да се ​​върнем в базата!" Тези думи на радиста Василий Кротенко са излъчени на живо рано сутринта на 8 август 1941 г.

Картината на Константин Буслов разказва не само за малко известния подвиг на съветските летци, за тяхната самоотверженост, издръжливост и смелост, но и за това, че герой във войната не е суперчовек, а обикновен човек, случайно живял и оцелял в ужасното време на войната.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Според Константин Буслов „целият сюжет на реални събития в този исторически факт е оставен непроменен“, променени са само „някои факти и подробности от гледна точка на хронологическата последователност“. Основната част от теренните снимки се състояха в района на Калуга на територията на комплекса Военфилм, където беше изграден пейзажът на летището. Беше планирано подготовката на съветските пилоти за полета до Берлин да се снима директно в Естония, но пандемията от COVID-19 направи корекции в снимките. Като алтернатива беше избрана Псковска област, стрелбата се проведе включително в град Изборск и село Сигово“.[5]

Леонела Мантурова, за която участието във филма е дебютно, споделя на пресконференция, че за ролята си е учила естонски с учител шест месеца. филмовият консултант, пилотът Олег Улисов, играе в малък епизод.[5]

Работното заглавие на филма по време на снимачния процес е фразата: „Свърших работата. Връщам се“, но преди пускането в страната през пролетта на 2022 г. филмът придобива окончателното си име „1941. Крила над Берлин.

Автентичност на самолетите[редактиране | редактиране на кода]

Във филма е направена неточност: показани са самолети DB-3-2M-87, въпреки че всъщност DB-3F-2M-88, известен от 1942 г. като Ил-4, е участвал в нападението над Берлин.[6] Това са самолети, произведени през пролетта на 1941 г., така че акцентът върху амортизацията на машините не е верен.

Филмът показва и самолети Messerschmitt Bf.109 K-4, въпреки че те започват да се доставят на войските през септември 1944 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тысяча и один фильм: как российское кино впервые представили в Дубае // Архивиран от оригинала на 5 декември 2021. Посетен на 3 септември 2023.
  2. Фильм „Крылья над Берлином“ выйдет в прокат 28 апреля // tass.ru, 30 ноември 2021. Посетен на 3 септември 2023.
  3. Вышел трейлер масштабной военной драмы „Крылья над Берлином“ // rg.ru. Архивиран от оригинала на 5 декември 2021. Посетен на 3 септември 2023.
  4. Позднякова, Мария. Преображенский высокого налёта. Как советские лётчики в 1941 бомбили Берлин // aif.ru, 28 април 2022. Архивиран от оригинала на 10 май 2023. Посетен на 5 декември 2021.
  5. а б в В Москве прошла премьера фильма Константина Буслова „1941. Крылья над Берлином“ // tass.ru. Посетен на 3 септември 2023.
  6. Центральный Военно-морской Архив, г. Гатчина.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „1941. Крылья над Берлином“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​