Accuracy International AS50

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
AS50
Ai as50.png
Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Тип Снайперска пушка
История на производство и служба
Изобретател -
Създаване 2005/2006
На въоръжение 2006 –
Произведени бройки -
Варианти 1 AS50
Габаритни характеристики
Маса 14.1 кг
Маса зареден -
Дължина 1369 мм
Дължина на цевта 692 мм
Работни характеристики
Действие газо-възвратно без бутало, полуавтоматично
Пълнител 5 бр
Боеприпаси .50 BMG(12.7 х 99 мм NATO)
Мерни прибори оптически мерник
Скорострелност полуавтоматична/5 патрона за 1.5 секунди
Начална скорост -
AS50 в Общомедия

AS50 е най-новото изобретение и е първата полуавтоматична снайперска пушка, създадена от британската оръжейна компания „Accuracy International“.

Употребява се от специалните военни части на Великобритания, Ирландия и американските „морски тюлени“. Тази снайперска пушка позволява на стрелецът да поразява цели на много голямо разстояние, с висока точност и възможност за бърза стрелба при слаб откат. Оръжието се транспортира лесно, издръжливо е на различни условия, има ергономична форма и е изключително удобно за употреба.

Снайперската пушка, използва стандартни .50 BMG, запалителни, HE (Високо Експлозивни) и други версии боеприпаси, със способност да пробива бетон, стомана и други твърди материали. Върху пушката са монтирани специални рами за различни приспособления като оптически мерници за дневно/нощно виждане, устройство за лазерен прицел и др. Пушката притежава стойка близо до цевта и приклада. Системата за намаляване на отката (много по-малък от този на еквивалента на AS50 с ръчно действие на затвора, AW50), както и дулната спирачка, позволяват бърза стрелба, с малка загуба на точност. Това прави AS50 идеална снайперска винтовка за специалните части.