Цев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цев   Rohrlänge – дължина на цевта   Lauflänge – работна дължина на цевта
Сечение на цев   Гладкоцево оръжие   Нарезно оружие (A, B – способи за измерване на калибъра)   Полигонална нарезна цев

Цев или дуло се нарича цилиндрична част от огнестрелно оръжие наподобяваща тръба през която преминава куршумът след произвеждането на изстрел. За оръдейните дула се използва и думата ствол. Предназначението на цевта е под налягането на изгорелите газове, зарядът да се ускори и придобие желаната посока и линия на полет във въздушното пространство към целта за поразяване.

Цевта се състои от патронник в задната си част, обикновено малко по масивен от останалата и част, в която се помества и възпламенява патрона при изстрел. Цевите са гладки или нарезни и имат различна дължина. Дължината на цевта е от важно значение за поразяващите качества на едно оръжие. Обикновено по-дългата цев е по-далекобойна, поради по-дългото време за ускоряване под действие на изгорелите газове и по-точно поразява целта, но това е свързано и със количеството и качеството на заряда.

Нарезните оръжия имат т. нар. нарезна цев, която е с по четири или повече спирално извити под определен ъгъл бразди по цялата дължина на цевта, придаващи въртеливо движение и стабилност на куршума. Разстоянието между две срещуположни вдлъбнати полета на браздите се нарича калибър.

Гладките цеви се използват основно в ловните оръжия. Техният боеприпас се зарежда основно със сачми, или по-големият размер, наричани дремки. Използва се и един единствен куршум, бренеке, за лов на много едър дивеч. За подобряване групирането на заряда от сачми и да се намали разпръскването им след изстрелване, ловните цеви често имат малко стеснение на изхода, наречено шок. За някои модели ловни пушки се предлагат и сменяеми шок пластини за дулото с различен диаметър, с което се подобрява ефективността от стрелбата. Гладки цеви използват и някой сигнални пистолети и гранатомети. Цевите на газовите пистолети имат стоманена преграда възпрепятстваща използването на бойни патрони.