Цев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цев   Rohrlänge – дължина на цевта   Lauflänge – работна дължина на цевта
Сечение на цев   Гладкоцевно оръжие   Нарезно оръжие (A, B – способи за измерване на калибъра)   Полигонална нарезка на цевта

Цев или разговорно, но неправилно – дуло, се нарича цилиндрична част от огнестрелно оръжие наподобяваща тръба през която преминава куршумът след произвеждането на изстрел. За оръдейните дула се използва и думата ствол. Предназначението на цевта е под налягането на изгорелите газове, зарядът да се ускори и придобие желаната посока и линия на полет във въздушното пространство към целта за поразяване.

Цевта се състои от патронник в задната си част, обикновено малко по масивен от останалата и част, в която се помества и възпламенява патрона при изстрел. Цевите са гладки или нарезни и имат различна дължина. Дължината на цевта е от важно значение за поразяващите качества на едно оръжие. Обикновено по-дългата цев е по-далекобойна, поради по-дългото време за ускоряване под действие на изгорелите газове и по-точно поразява целта, но това е свързано и със количеството и качеството на заряда.

Нарезните оръжия имат т. нар. нарезна цев, която е с по четири или повече спирално извити под определен ъгъл бразди по цялата дължина на цевта, придаващи въртеливо движение и стабилност на куршума. Разстоянието между две срещуположни вдлъбнати полета на браздите се нарича калибър.

Гладките цеви се използват основно в ловните оръжия. Техният боеприпас се зарежда основно със сачми, или по-големият размер, наричани дремки. Използва се и един единствен куршум, бренеке, за лов на много едър дивеч. За подобряване групирането на заряда от сачми и да се намали разпръскването им след изстрелване, ловните цеви често имат малко стеснение на изхода, наречено шок. За някои модели ловни пушки се предлагат и сменяеми шок пластини за дулото с различен диаметър, с което се подобрява ефективността от стрелбата. Гладки цеви използват и някой сигнални пистолети и гранатомети. Цевите на газовите пистолети имат стоманена преграда възпрепятстваща използването на бойни патрони.