Acrobatidae

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пероопашати посуми
Beutelmaus brehm.png
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Marsupialia Двуутробни
разред: Diprotodontia Двурезцови торбести
подразред: Phalangeriformes Посуми
семейство: Acrobatidae
Научно наименование
Уикивидове Acrobatidae
Aplin, 1987[1][2][3]
Родове
пероопашати посуми в Общомедия

Acrobatidae са малко семейство торбести бозайници от разред Diprotodontia. Включва само два рода с по един представител в тях.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Торбестите мишеподобни бозайници от това семейство обитават източното крайбрежие на Австралия (Acrobates pygmaeus) и остров Нова Гвинея (Distoechurus pennatus).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Двата вида от семейството са много малки по размер. Теглото им варира от 10 до 50 грама. Това поражда и някои трудности свързани с обмяната на веществата и поддържане на телесната температура. Затова, когато температурата на околната среда спадне или е ограничена храната те могат да изпаднат в състояние наречено торпор. То е различно от състоянието на хибернация, характерно за плацентните бозайници. Торпорът може да продължи между един ден и две седмици. В това състояние, дишането на животното се забавя, телесната температура пада до тази на околната среда и животното става бавно. И двата вида се хранят с нектар и полен, които се извличат от растенията с дългия език. В менюто им влизат и насекоми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  • указано в: Class Mammalia Linnaeus, 1758
  • указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2006, дата на проверка: 19 септември 2013