Apache Cassandra

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Apache Cassandra
Информация
АвторАвинаш Лакшман, Прашант Малик
РазработчикApache Software Foundation, DataStax
Начална версия2008
Последна версия4.1.0
13 декември 2022 г.;
преди 15 месеца
 (2022-12-13)
Програмен езикJava
Операционна системамеждуплатформен софтуер
Статусактивен
Вид софтуербази данни
ЛицензApache License 2.0
Уебсайтcassandra.apache.org
Apache Cassandra в Общомедия

Apache Cassandra e система за управление на бази данни с отворен код.[1] Тази система е проект на Apache Software Foundation и е създадена с предназначение да се справя с много големи по обем бази данни, разпрострени на много на брой сървъри, като в същото време осигурява услуги с високо ниво на достъпност без практическа възможност за пропуск. Това решение на принципа на нерелационните бази данни е разработено по инициатива на Facebook и захранва неговия Inbox Search feature до края на 2010 г.

Cassandra осигурява структурирано хранилище от типа „ключ – стойност“ с регулируема съвместимост. Карта от ключове за множество стойности, които са групирани в пакети от колони по общи признаци, наречени фамилии. Фамилиите от колони са създадени в базата данни на Cassandra с определена структура, но не е ограничена възможността да се добавят колони, в която и да е фамилия по всяко време. Също така колоните се добавят само към определени ключове, следователно различните ключове разполагат с различен брой колони от всяка съществуваща фамилия. Стойностите във фамилията от колони за всеки конкретен ключ се съхраняват заедно.

Cassandra поддържа езика CQL (Cassandra Query Language), много подобен на SQL, с който администраторът може да манипулира данните.[2]

CREATE TABLE users (
	id UUID PRIMARY KEY,
	username text,
	password text
);

Този прост пример показва създаването на таблица, съхраняваща данните за потребители – номер, име и парола.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BasuMallick, Chiradeep. What Is Cassandra? Meaning, Working, Features, and Uses // Spiceworks. Посетен на 2022-12-22. (на английски)
  2. Cassandra System Properties // DB-Engines. Посетен на 2022-12-22. (на английски)