Британски институт за стандартизация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от BSI)
Британски институт за стандартизация
British Standards Institution
Информация
АкронимиBSI
Типбизнес, организация по стандартизация и фирма
Основана1901
СедалищеЛондон, Великобритания
90 офиса в 31 страни[1][2]
Сайтbsigroup.com

Британският институт за стандартизация (на английски: British Standards Institution, BSI) е британска организация, занимаваща се с координация на дейността по разработване на стандарти въз основата на споразумение между всички заинтересовани страни и с приемането на стандарти за широк спектър продукти и услуги, а също предоставя на компаниите услуги по сертификация и стандартизация. Действа в съответствие с Кралска харта (Royal Charter), постановена за пръв път през 1929 г. и преразгледана през 1998 г. BSI е член на Международната организация по стандартизация (ISO).

Организацията започва дейността си през 1901 г.[3][2] като комитет от инженери, които определят стандарти за стомана. Прилагайки тези стандарти, британските индустриалци произвеждат все по-качествена и конкурентоспособна продукция. Впоследствие комитетът разширява работата си по стандартизация в други области, като приема името British Standards Institution през 1931 г., след като получава Кралската харта (Royal Charter) през 1929 г.[2] През 1998 г. ревизия на Хартата дава възможността на организацията да диверсифицира дейността си и да развие и други бизнеси, а търговското наименование е променено на BSI Group.

През 2021 г. в BSI е назначена първата жена главен изпълнителен директор – Сюзън Тейлър Мартин. [4]

Институтът вече над 100 години е лидер в предоставянето на бизнес решения в областта на системи по мениджмънт на организации по цял свят. BSI Group предлага пълен набор от услуги по сертификация на системи по мениджмънт и на продукция, както и услуги по стандартизации и всички видове обучение в тези области.

Седалището на BSI в Западен Лондон

Групата BSI има щат от 5089 служители (2019)[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fast facts and figures // BSI Group. Посетен на 30 март 2021.
  2. а б в British Standards Institution // 2018.
  3. Robert C McWilliam. BSI: The first hundred years. 2001. Thanet Press. London
  4. BSI announces appointment of new chief executive // BSI Group. Посетен на 30 март 2021.
  5. BSI Annual Report 2019 // BSI Group. Посетен на 30 март 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]