Barrett M82

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Barrett M82
Special Applications Scoped Rifle
M82rifle.jpg
Националност Флаг на САЩ САЩ
Тип Снайперова пушка
История на производство и служба
Изобретател Рони Берет
Създаване 1980
На въоръжение 1989 – досега
Бройки в експлоатация -
Варианти М82, М82А1,М82А2, М82А3, М107,М95, М99,ХМ500,ХМ109
Габаритни характеристики
Маса 14 кг
Маса зареден -
Дължина 1220 мм
Дължина на цевта 737 мм
Работни характеристики
Действие откатна система, полуавтоматична
Пълнител 10 бр.
Боеприпаси .50 BMG (12.7 х 99 мм NATO)
Мерни прибори оптически мерник с увеличение 10х (различните варианти предлагат различни видове мерници)
Скорострелност -
Начална скорост 853 м/с
Barrett M82
Special Applications Scoped Rifle
в Общомедия

Barrett M82 Special Application Scoped Rifle (Берет М82 Пушка с оптически мерник за специално приложение) е мощна снайперова голямокалибрена пушка създадена от американската оръжейна компания Barrett Firearms Manufacturing. В момента се използва от много армии и военни части по света, включително и от американските специални части. Винтовката използва .50 BMG (12.7 x 99 мм NATO) и може да се намери в два варианта: М82А1 (и А3) и М82А2(с „бълпъп“ конфигурация). М82А2 вече не се произвежда, но друга „бълпъп“ версия на М82 може да бъде намерена – ХМ500. След като навлиза във военна употреба, армията прекръства пушката на M107 Long Range Sniper Rifle (М107 Далекобойна снайперова пушка).

История и преглед[редактиране | редактиране на кода]

Рони Берет основал оръжейната компания, за да произвежда полуавтоматични винтовки, използващи изключително мощните боеприпаси .50 BMG. Берет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Започнал да прави чертежите на ръка и построил в гаража си прототипа на това, което скоро щяло да стане Barrett .50-ти калибър. Берет започнал работата си през ранните 80 години на 20-ти век и първите функциониращи винтовки били готови през 1982-та, откъдето идва и названието им(М82-Модел 1982). Рони Берет продължил да разработва оръжието си и към 1986, той развил подобрената версия М82А1. Първият голям успех дошъл когато Шведската армия закупила 100 броя М82А1 през 1989 година. По-голям успех последвал през 1990, когато американските въоръжени сили закупили значителен брой М82А1, по време на операциите „Пустинен щит“ и „Пустинна буря“ в Кувейт и Ирак. Около 125 пушки били закупени от американската Морска пехота, а скоро след това последвали поръчки от Армията и Военновъздушните сили. Във военните части М82А1 е наричана Special Application Scoped Rifle (Пушка с оптически мерник за специално приложение) и се използва за обстрел на лекобронирани и човешки цели. Армията прекръстила М82 на М107 Long Range Sniper Rifle (М107 Далекобойна снайперова пушка). Първоначално, армията изисквала винтовка с ръчно действие на затвора, използваща .50 BMG и в крайна сметка избрала Barrett M95 (Версията на М82 с ръчно действие на затвора,"бълпъп" конфигурация и същия калибър). Тогава решили, че пушка с ръчно действие на затвора е не това, което търсят. Средства вече били вложени в проектът ХМ107, така че армията решила да преименува леко подобрения М82А1М за да закупи повече от тези винтовки.

М107 Далекобойна снайперова пушка

По-късно ХМ107 влязла в употреба с официалното название Long Range Sniper Rifle, Caliber .50, M107. Няма значителна разлика между М82 и М107. Въпреки това произведените М107 имат задна стойка/дръжка за стабилност на приклада, по-дълга релса за приспособления. Има слухове за вътрешни подобрения, но няма официална информация.

Големият стрелкови обхват над 1800 метра, голямата кинетична енергия на куршумът (.50 BMG държи рекордът за най-дълго потвърдено убийство – 2430 метра) и възможността за употреба на различни видове .50 BMG боеприпаси, като API(Armour-Piercing Incendiary – бълг. Бронебоен Запалителен), HE(High Explosive-Високо Експлозивен) и др., позволяват обстрел на цели като радарни кабини, камиони, джипове, самолети и т.н. М82 може да бъде използвана и срещу човешки цели, но това не е основното и приложение(както и на всяка пушка, използваща .50 BMG).

По нататъшното развитие довело до М82А2 – снайперска винтовка с „бълпъп“ конфигурация, с намален откат и възможност за стрелба по хеликоптери, камиони и др. Нямала успех и скоро била спряна от производство. Но през 2006 Barrett Firearms създала ХМ500 – наследника на М82А2.

Последният вариант от семейството на М82 се нарича М82А1М и се използва от американската Морска пехота под името М82А3 SASR. Винтовката е идентична с М82А1, с изключение на няколко разлики – рама Picatinny, позволяваща монтирането на различни видове оптически мерници;задна стойка, олекотен механизъм; възможност за монтиране/демонтиране на предната стойка и огнекомпенсатор. Друг вариант на оригиналното оръжие се нарича М82А1А Special Application Scoped Rifle и е специално пригоден за употребата на Raufoss Mk 211 Mod 0,вид API (Armour-Piercing Incendiary – бронебоен запалителен) боеприпаси.

За винтовка с такъв калибър, размерът и боравенето с М82 са сравнително удобни (при английската .55-калиброва противотанкова пушка Boys от Втората Световна Война са били нужни поне двама души). Но дължината и теглото на пушката я прави неудобна за употреба в бойни ситуации, като престрелка в градски условия. Все пак М82/М107 е видяла действие в множество битки от Войните в Ирак и Афганистан и продължава да нанася поражения на бойното поле, използвана от американски снайперисти.

„Берет“ М99

Откатът на 12,7 мм патрон е доста голям и трудно се овладява. Но „Берет“ се успели да го намалят до нивото на 12-калиброва гладкоцевна пушка. Това е постигнато чрез поставяне на много ефективна дулна спирачка с формата на връх на стрела. Когато газовете с високо налягане избутват куршума напред при изстрел, те оказват натиск назад към приклада и рамото на стрелеца, (т.е. откат) според Третия Принцип на Механиката от Нютон. Но когато преминават през огнекомпенсатора те променят траекторията си и тръгват почти назад и натискат се прилага напред към дулото. По този начин отделилите се газове действат като контра на отката. Дулната спирачка отнема повече от 40% от отката на винтовката, държи стабилно дулото и не и позволява да „скача“. За по нататъшно намаляване на „ритника“ са поставени пружини, а самият механизъм на действие сам по себе си намалява отката с пружината, която изтласква затвора напред.

Берет М82 е била закупена от военни и полицейски части на повече от 30 страни. Снайперската винтовка също така се използва в цивилни състезания, стреляща точно на повече от 900 метра.

Снайперист-разузнавач от Морската Пехота на САЩ, стрелящ с М82А3

Американската Брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Берет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която не може да пробие. Неслучайно, Берет М107 (М82) била избрана от американската армия за едно от 10-те топ военни изобретения през 2005-та.

Берет М82А1 била използвана като платформа за експерименталния OSW (Objective Sniper Weapon) прототип. Това оръжие било със скъсена цев и използвало 25 х 59 мм високо експлозивни амуниции. Експерименталният OSW показал подобрена ефективност срещу различни цели, но откатът бил над човешките възможности. Оръжието било преименувано на ХМ109.

През 1999-та Barrett Firearms Company представя снайперовата пушка с ръчно действие на затвора и „бълпъп“ конфигурация Barrett M99 „Big Shot“. Пушката може да използва и новите боеприпаси създадени от Берет .416, които са по-леки и по-малки от .50 BMG, но по-точни и с по-голям обхват, специално създадени за обстрел на човешки цели от повече от 2000 метра.

Все пак най-известната пушка на Barrett Firearms си остава М82(М107). Повечето оръжия, произведени от компанията са по модел на тази изключително мощна и точна снайперова пушка. М82 си остава може би най-известната снайперска винтовка използваща .50 BMG и една от най-добрите далекобойни пушки.