Бен Кинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ben E. King)
Бен Кинг
американски певец

Роден
Починал
30 април 2015 г. (76 г.)
Тийнек, САЩ

Етносафроамериканци
Музикална кариера
ПсевдонимBen E. King
Стилсоул, блус, ритъм и блус
Инструментипиано, вокал
Гласбаритон
Активност1958 – 2015
ЛейбълАтлантик Рекърдс“, „Атко Рекърдс“
Участник вThe Drifters
Семейство

Уебсайтbeneking.info
Бен Кинг в Общомедия

Бенджамин Ърл Кинг (на английски: Benjamin Earl King), познат с абревиатурата на второто име (Бен Е. Кинг или Бен Ъ. Кинг), е американски соул и ритъм енд блус певец.

Известност му донася пеенето и композирането на Stand By Me, хит в Топ 10 на Щатите през 1961 г. и по-късно през 1986 г., когато е използвано като мелодия към филма със същото име. През 1987 г. е хит номер едно в Обединеното кралство, и номер 25 в класацията на Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка „Песните на столетието“. Той е и един от основните певци във вокалната група Дрифтърс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е с името Бенджамин Ърл Нелсън на 28 септември 1938 г. в Хендерсън, Северна Каролина. Когато е на 9 години, той се измества в Харлем, Ню Йорк.

През 1958 г. Кинг (с кръщелното си име) се включва в ду уап групата Файв Краунс. По-късно през 1958 г., мениджърът на Дрифтърс – Джордж Тредуел – уволнява членовете на първоначалните Дрифтърс, и ги замества с тези на Файв Краунс. Кинг има няколко ритъм енд блус хита с групата от Атлантик Рекърдс. Той пише и пее главната партия на първия хит в Атлантик, което е новата версия на Дрифтърс, There Goes My Baby (1959 г.). Той също така пее поредица от хитове, съчинени от дуото Док Помъс и Морт Шуман. Те включват Save the Last Dance for Me, This Magic Moment, и I Count the Tears. Кинг записва тринадесет песни с Дрифтърс, в две подкрепя други певци, а в 11 пее главните части. Това включва и нереализирания сингъл Temptations, който по-късно е преправен от вокалиста на Дрифтърс, Джони Мур. Последният сингъл, в които Кинг е воглаве Дрифтърс, е Sometimes I Wonder, записан на 19 май 1960 г., но издаден чак през юни 1962 г.