Соул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Соул
Стилистични корени Ритъм енд блус, госпъл, ду-уап
Културни корени САЩ, края на 1950-те
Типични инструменти Китара - Пиано - Бас китара - Барабани - Саксофон - Тромпет - Тромбон
Популяризиране 1960-те
Производни форми Фънк, диско, съвременен ритъм енд блус

Соул музиката (на английски: Soul music) е музикален стил, комбинация от ритъм енд блус и госпъл, която се заражда към края на 1950-те години в Съединените американски щати. В този стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите вокалисти и се смесват и използват както религиозни, така и нерелигиозни музикални теми. Соул е музика, която изгрява от афроамериканския начин на живот в САЩ. Основна характеристика са: диалог чрез песен между солиста и хора; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.

Рей Чарлс е считан за първия музикант, наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ и по-конкретно в районите на големите градове като Чикаго, Ню Йорк, Детройт, Мемфис и други, където всеки район е възпроизвеждал свой автентичен подстил на соул музиката. Други известни изпълнители допринесли за развитието на соул музиката, са Арета Франклин, Джеймс Браун, Марвин Гей, Отис Рединг, Даяна Рос, Стиви Уондър, Ета Джеймс и др.

Към началото на 1970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на рока. За този период най-много са допринесли групи като The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics и др. През това десетилетие музикалната индустрия е спечелила над 3,5 милиарда щатски долара, една трета от които се дължи на соул музиката. През 1970-те години този стил завладява Европа и в частност Великобритания, където вдъхновява изпълнители като Бийтълс, Ролинг Стоунс, The Who, Том Джоунс и др.

Към средата на 1980-те години се повлиява от хип-хоп музиката. Африка Бамбаата е американски диджей, който първи вкарва и електро-стил в соула. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като диско, хип-хоп и R&B. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.

През 1990-те години соул стилът е вече видоизменен спрямо оригинала, отнесен към 1960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно във Великобритания. Някои от съвременните представители на жанра са: Алиша Кийс, Мери Джей Блайдж, Тони Бракстън, Марая Кери, Бейбифейс, Кристина Агилера и други.

Подстилове[редактиране | редактиране на кода]

  • Детройт соул – възниква през 1960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стила.
  • Мемфис соул – възниква през 1960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
  • Нео соул – възниква през 1990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
  • Модерен соул – възниква през 1970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]