Соул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Соул
Стилистични корени Ритъм енд блус, госпъл, ду-уап
Културни корени САЩ, края на 1950-те
Типични инструменти Китара - Пиано - Бас китара - Барабани - Саксофон - Тромпет - Тромбон
Популяризиране 1960-те
Производни форми Фънк, диско, съвременен ритъм енд блус

Соул музиката (на английски: Soul music) е музикален стил, комбинация от ритъм енд блус и госпъл, която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените американски щати. В този стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите вокалисти и се смесват и използват както религиозни, така и нерелигиозни музикални теми. Соул е музика, която изгрява от афроамериканския начин на живот в САЩ. Основна характеристика са: диалог чрез песен между солиста и хора; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.

Рей Чарлс е считан за първия музикант, наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ и, по-конкретно, в районите на големите градове, като Чикаго, Ню Йорк, Детройт, Мемфис и други, където всеки район е възпроизвеждал свой автентичен подстил на соул музиката. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са Арета Франклин, Джеймс Браун, Марвин Гей, Отис Рединг, Даяна Рос, Стиви Уондър и др.

Към началото на 1970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на рока. За този период най-много са допринесли групи като The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics и др. През това десетилетие музикалната индустрия е спечелила над 3,5 милиарда щатски долара, една трета от които се дължи на соул музиката. През 1970-те години този стил завладява Европа и в частност Великобритания, където вдъхновява изпълнители като Бийтълс, Ролинг Стоунс, The Who, Том Джоунс и др.

Към средата на 1980-те години се повлиява от хип-хоп музиката. Африка Бамбаата е американски диджей, който първи е вкарал и електро стил в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като диско, хип-хоп и R&B. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.

През 1990-те години соул стилът е вече видоизменен спрямо оригинала, отнесен към 1960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно във Великобритания. Някои от съвременните представители на жанра са: Алиша Кийс, Мери Джей Блайдж, Тони Бракстън, Марая Кери, Бейбифейс и други.

Подстилове[редактиране | редактиране на кода]

  • Детройт соул - възниква през 1960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стила.
  • Мемфис соул - възниква през 1960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
  • Нео соул - възниква през 1990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
  • Модерен соул - възниква през 1970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]