CMS (детектор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за детектора на елементарни частици. За софтуера вижте CMS.

CMS в строеж, април 2005

Компактен мюонен соленоид или за по-кратко CMS (на английски: Compact Muon Solenoid) е един от големите детектори на елементарни частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Това е комплексна апаратура, включваща в себе си сложна инфраструктура, необходима за работата ѝ в (криогенни системи, климатизация, енергозахранване), електроника за регистриране и първична обработка на данните, спомагателни системи (например свръхпроводящи соленоиди за създаване на вътрешно магнитно поле).

Състои се от трекова система, система за идентификация, електромагнитен и адронов калориметри и мюонна система. Изграден е около един огромен електромагнит, който генерира поле от 4 тесла.[1] Отвън има стоманен кожух, който формира по-голямата част от теглото от 14 000 тона. Размерите му са 21 метра дължина, и по 15 метра ширина и височина. Особеност на детектора CMS е, че вместо да бъде построен на мястото му като другите гигантски детектори, неговите 15 секции са изградени чрез международно сътрудничество, доставени на повърхността и после са спуснати на 100 метра под земята, където са сглобени. Той може да се разглежда като гигантски „фотоапарат“ със 100 милиона пиксела, който произвежда 40 милиона снимки в секунда.[2]

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

CMS е детектор с общо предназначение и с негова помощ се изпълнява обширна научна програма – от изучаване на Стандартния модел (включително откриването на Хигс бозона) до търсене на допълнителни измерения и частици, които биха могли да съставят тъмната материя. Експериментът CMS е едно от най-големите международни научни сътрудничества с участието на 4300 физици, инженери, техници, студенти и обслужващ персонал от 182 института в 42 страни.[2][3]

Именно чрез провеждането на експеримент в CMS на 4 юли 2012 г. е регистриран Хигс бозонът[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. около 100 000 пъти повече от магнитното поле на Земята
  2. а б Разгледайте ЦЕРН във виртуална разходка на 5 март // OFFNews.bg. Посетен на 6 март 2015.
  3. Официален уеб сайт // Посетен на 6 март 2015. (на английски)
  4. CERN experiments observe particle consistent with long-sought Higgs boson // ЦЕРН, 4 юли 2012. Архивиран от оригинала на 2012-07-05. Посетен на 14 юли 2012. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]